torsdag 30 mars 2006

Liquor


Liquor
av Poppy Z. Brite

Tidigare har jag bara läst böcker som Poppy Z. Brite skrev när hon var yngre och mer inne på skräck. "Liquor" kom ut för två år sen, och här har hon skurit ner rejält på det detaljerade våldet och sexet. Det finns fortfarande våld och sex med, men i mer normala doser. Karaktärerna är dessutom mycket mer realistiska. I hennes första roman handlade det om rockmusiker och vampyrer. Nu rör hon sig istället bland kökspersonalen på New Orleans restauranger och de gamla sex- och våldsskildringarna har ersatts av mat. Brites man är kock och de bor i New Orleans, så hon lär ju veta vad hon skriver om.

Rickey och G-man har varit kompisar sedan de var små, och ett par sedan tonåren. Nu är de 27, bor tillsammans och har fram tills nu jobbat på samma ställen. Båda två är kockar. Inte utbildade, utan de har börjat med enkla kökssysslor och med tiden lärt sig en hel del. Rickey gick på en fin kockskola ett tag, men blev snabbt utslängd.

Nu har de just fått sparken från sitt senaste jobb, av en helt idiotisk anledning. Rickey faburlerar om att de borde öppna eget. Han har en helt briljant idé till en restaurang. Alla rätter ska innehålla nån sorts alkohol. Men de har inte pengar till ett sånt projekt och snart har de blivit tvungna att börja jobba på olika ställen. G-mans jobb är helt okej. Det är på en liten bar och chefen är väldigt schysst. Rickey har däremot otur. På hans jobb har de världens mest irriterande och värdelösa kokainsniffare till chef. Eländes elände.

Men det verkar som om ödet vill att Rickey och G-man ska få öppna sin restaurang. Helt plötsligt kommer en kändiskkock och erbjuder dem pengar och hjälp. Men det ska vara deras restuarang, inte hans. Rickey och G-man är lite misstänksamma, men å andra sidan, vad har de att förlora?

Det finns fler böcker och noveller om Rickey, G-man och G-mans familj. Jag har inte läst någon av de andra, men jag planerar att göra det. "The Value of X" handlar deras tonårstid. Men den är dyr, tyvärr. :( I novellsamlingen "The Devil You Know" finns flera historier som har med Rickey och G-man att göra. Och så är det förstås romanerna som kommer efter "Liquor", nämligen "Prime" och "Soul Kitchen". Och sen kom orkanen Katrina och raserade stora delar av författarinnans liv. Motvilligt lämnade hon och hennes man New Orleans i tid, med dåligt samvete över att de var svikare. Mycket av idén med Liquor-böckerna är att skriva New Orleans-romaner utan en massa stereotyper. Först tänkte Brite att i Liquor-New Orleans skulle det inte finnas nån orkan, men sedan dess har hon tänkt om. Det sägs att de planerade böckerna "Hurricane Stew" och "Dead Shrimp Blues" kommer handla om katastrofen och om staden efter Katrina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar