tisdag 15 januari 2008

En helt vanlig dag på jobben


En helt vanlig dag på jobben: Se og Hør fra innsiden
av Håvard Melnæs

Det här förklarar så mycket! Har inte du också undrat varför kändisar och halvkändisar talar ut i diverse tidningar om alla sina personliga problem, skandaler och tragedier? Sånt som man själv inte skulle välja basunera ut på omslaget till en tidskrift som alla i hela landet ser när de står i kö på COOP. Men nu vet jag att de får betalt. Hur mycket beror på hur smaskigt det är och hur kända de är, men jag antar att man genom att sälja ensamrätten på säg en tragedi och en skandal per månad får en helt okej inkomst. 10-20 000 kr verkar inte vara ett ovanligt arvode.

Håvard Melnæs jobbade som journalist på Se og Hør (norska Se och Hör) i nio år, innan han lade av och skrev den här boken om sina upplevelser. Han avslöjar vilka metoder som används och hur man gick till väga för att få tag på intervjuer och bilder vid vissa särskilda tillfällen. Under den här perioden hände det ju en del inom det norska kungahuset. Kronprins Haakon träffade en helt vanlig tjej, som vid närmare granskning hade ett ganska vilt förflutet. Se og Hør jobbar mycket genom att enskilda journalister knyter särskilt starka kontakter till några kändisar var. Melnæs lyckades bli vän med Mette-Marits ganska originelle far, Sven O. Høiby. Hans eskapader rapporterades noggrant av Se og Hør, som dessutom ofta hade kommit med idén. Det fanns ju alltså en baktanke med vänskapen, och vi får också läsa om Melnæs växande tvivel över vad det egentligen är han jobbar med.

Vi får också historien om den hemlige tipsaren, som gladeligen (men anonymt) säljer ut allt han kan få reda på om sin gode vän Ari Behn, precis i samma period som denne var på väg att gifta sig med prinsessan Märtha Louise. Eller en beskrivning av hur det känns att bli mordhotad av en av Norges rikaste män.

Hela boken är helt galen. Att det ens finns arbetsplatser där det är smart att köra omkring med ett gravkors i bilen, för att kunna ta bra bilder på folk som förlorat nära och kära så nyligen att det inte finns någon gravsten ännu. (Norska Se og Hør verkar ha fler "gripande berättelser från verkligheten" än svenska Se och Hör, som väl i stort sett bara har kändisnytt.) Intressant för alla som "någon gång har läst en sån här tidning hos frisören". ;-) Nu handlar ju den här om en specifik tidning i ett annat land, men antagligen går det till på samma sätt på varenda skvallertidning.

Norska Se og Hør är förresten enligt boken världens största veckotidning i förhållande till befolkning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar