måndag 14 januari 2008

Huckleberry Finn

Huckleberry Finn
av Mark Twain

Jag utgår från att alla vet att Huckleberry Finn är Tom Sawyers kompis. Det här är boken om hans äventyr, som utspelar sig strax efter boken om Tom. Det finns förresten två böcker till om Tom Sawyer, som utspelar sig när han är tonåring, men dem hör man aldrig talas om. Tydligen är den allmänna åsikten att "Huckleberry Finn" är den bästa av böckerna i sviten, och man kan väl anta att de två sista inte alls är lika minnesvärda.

"Tom Sawyer" är en glad bok om en pojke som tycker om att hitta på fantasifulla scenarier inspirerade av olika pojkböcker. Visserligen blir han ju mordhotad, men för det mesta är allt glatt och skojigt. "Huckleberry Finn" är en mörkare bok, som dessutom berättas i jag-form så att man kommer närmare huvudpersonen. Tom må vara en buspojke, men han är egentligen en helt vanlig pojke utan allvarligare problem. Huck har däremot vuxit upp utanför det normala samhället. Hans pappa är ett fyllo och en småbrottsling, och Huck har inte gått i skolan, han sover utomhus, röker etc. Efter händelserna i förra boken har Huck fått pengar och ett hem hos två gamla damer, som vill civilisera honom. Han trivs inte så väldigt bra med detta, men ännu sämre när hans pappa bestämmer att han borde uppfostra sonen. Till viss del är det väl för att pappan är emot det här med civilisation, men mest för att han vill åt Hucks pengar.

Huck lyckas fly från pappan, och ger sig av från stan ner längs Mississippifloden. Han stöter ihop med Jim, en slav som tillhör damen som Huck bodde hos innan hans pappa hämtade honom. Jim har rymt och planerar att ta sig till en stat där slaveriet inte längre finns och därifrån så småningom köpa sin fru och sina barn fria. Jim och Huck har alltid kommit bra överens och de reser efter detta tillsammans. De råkar ut för en mängd äventyr och träffar massor av udda människor på utmed Mississippi. Ofta är de på väg att råka riktigt illa ut, men Huck brukar lyckas klara sig ur knipor. Hela tiden har Huck dåligt samvete över att han hjälper Jim att fly. Detta är en svår synd där han kommer ifrån, och Huck borde verkligen anmäla honom. Samtidigt säger samvetet att det vore fel att förråda Jim.

"Huckleberry Finn" är visst en av de vanligaste böckerna som förbjuds eller som man försöker förbjuda på t.ex. skolor i USA. Det beror på att ordet "nigger" förekommer ett par hundra gånger och att den ö.h.t. anses som rasistisk. Fast det verkar konstigt. Snarare känns det som att boken har motsatt budskap. Ingen i boken är felfri och Jim är en av de få goda människorna. Det är klart att det förekommer rasism i boken, annars hade det ju varit märkligt med tanke på var och när den utspelar sig. Men det kanske inte speglar författarens åsikter direkt.

Boken börjar förresten med att läsaren varnas för att försöka hitta motiv eller sensmoral i boken. Försöker man hitta en handling blir man visst skjuten. ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar