torsdag 5 juni 2008

Trälarna, Trälarnas söner



Trälarna
Trälarnas söner
av Sven Wernström

Min bror uttryckte en gång en önskan om att äga hela Trälarnaserien, så jag letade upp allihop på olika loppisar och liknande för att ge honom dem. När samlingen var komplett lånade jag dem för att läsa dem själv. och jag har nu haft dem liggande hemma hos mig i... fyra-fem år kanske? Hade dem i förra lägenheten också. Men eftersom min bror har flyttat sisådär en gång om året under den här tiden så kanske han inte har saknat dem så hemskt mycket. Men som ett led i mina försök att minska ner på SUB:en (det där som inte går så bra...) så har jag nu börjat läsa den här bokserien.

Den första delen, "Trälarna", har jag läst flera gånger tidigare. (Den behövdes inte letas upp på loppis, jag ägde den redan. jag tror att den delen har tryckts upp fler gånger än resten av serien.) Den består av fem noveller som utspelar sig mellan 1000-talet och 1400-talet, en för varje århundrade. I de första handlar det verkligen om trälar, och hur de behandlas av sina ägare. I den första, den som jag minns bäst från tidigare läsningar, handlar det om trälpojken Haltes liv. Hur han undgår att dödas direkt efter födseln, hur han växer upp och arbetar, hur han blir alltmer hatisk mot husbondsfolket och hur han slutligen dör ung. En annan berättelse som jag mindes ganska tydligt är den om den frigivna trälfamiljen som försöker etablera sig i en stad, där det hela tiden är en massa oförutsedda avgifter som måste betalas, och märkliga regler som måste följas.

Jag trodde inte att det var så väldigt länge sedan jag läste "Trälarna" senast, men det måste det ha varit. Jag hade inget minne av att den var så tydligt politisk (vänster förstås, det är ju en ungdomsbok från 70-talet), och om jag hade läst den i gymnasiet eller senare så borde jag inte ha missat det. Det är ju faktiskt så att författaren då och då bryter in med kommentarer t.ex. om hur överklassen suger ut arbetarna. Jag kan tänka mig att det inte tilltalar alla nuförtiden, och säkert inte när böckerna kom ut heller. Men man får ta dem som de är, oavsett om man håller med eller inte.

I "Trälarnas söner", som tar sig an 1500-1700-talet i tre noveller, kände jag igen en av berättelserna. Jag tror att en av mina lärare på mellanstadiet läste den för oss när vi jobbade med 1600-talet. Vid den här tiden handlar det förstås inte heller om trälar i ordets rätta bemärkelse, utan om fattiga människor som inte heller har så mycket makt över sina egna liv.

De olika novellerna binds samman genom att allihop utspelar sig i och omkring Norrköping. En bro som byggs i en berättelse nämns i annan och demoleras i en tredje. Någon gång händer det t.o.m. att huvudpersonen i en tidigare novell nämns i den efterföljande, som en gammal släkting som är död sedan länge.

Totalt är det åtta böcker i serien (efter den tredje börjar det om på 1000- eller 1100-talet igen). De har även givits ut i en annan upplaga där de är sorterade kronologiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar