söndag 22 februari 2009

Alt annet enn pensum


Alt annet enn pensum
av Harald Rosenløw Eeg

Klaus och hans mamma flyttar till Oslo. Mamman har fått nytt jobb som "sosiallærer" (undrar om inte det är skolkurator) och Klaus ska gå i samma skola som hon ska jobba på. Klaus är inte en person som blir lätt populär och han oroar sig en del. Men så börjar han prata med Sturla, en kille på skolan, redan innan terminen börjar. Det lovar gott.

Men när terminen väl börjar inleds den med Sturlas begravning. Och det visar sig att Klaus ska gå i det som var Sturlas klass. Här kände alla Sturla, utom Klaus, som bara har pratat med honom ett par gånger. Men ingen vet att Klaus var en av de allra sista som såg Sturla i livet. Eller att Klaus har hört en del saker han inte borde ha hört. Eller att han har Sturlas dagbok. Klaus är säker på att Sturlas död inte var en olycka och börjar göra egna efterforskningar.

Och det är något som är fel på skolan. Men vad? Vem ligger bakom? Berättelsen påminner inte så lite och en skräckroman eller skräckfilm, där hjälten måste försöka komma underfund med vad den onda kraften eller monstret är, och sedan oskadliggöra det. Det enda man vet är att det inte är något övernaturligt. Hur konstigt och gastkramande spänande det än blir, så får man aldrig känslan av att det skulle vara något som inte finns i den verkliga världen som ligger bakom. Vilket inte direkt gör det mindre skrämmande.

"Alt annet enn pensum" är en mycket spännande och välskriven bok. Läs! Boken är även översatt till svenska och heter då "I tomma luften". Man borde definitivt läsa mer Harald Rosenløw Eeg. Jag har läst en av hans andra böcker, men han har också skrivit filmmanus, t.ex. till deUSYNLIGE, som hittills är den bästa film jag har sett i år. (Okej, jag har inte sett så många filmer än i år, men den här kommer stå sig som en av de allra bästa.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar