fredag 19 december 2003

Watchmen


Watchmen
av Alan Moore. Illustrerad av Dave Gibbons.

Nu har jag läst "Watchmen" för andra gången och det kanske börjar bli dags att skriva något om det."Watchmen" nämns ofta när folk ska välja det bästa seriealbumet som finns. En klassiker, tydligen. :)

USA, 1985. Kärnvapenkrig kan bryta ut när som helst. För åtta år sedan antogs en lag som förbjöd folk att maskera sig och bekämpa brott, och de flesta superhjältar har dragit sig tillbaka. Tre är fortfarande aktiva. Dr Manhattan är den enda av dem som faktiskt har superkrafter. Han kan styra atomer och partiklar, tid spelar ingen roll för honom och människor betyder inte heller något för honom. Han tillhörde egentligen aldrig de maskerade brottsbekämparnas skara. Han och The Comedian arbetar för regeringen och omfattas därför inte av förbudet. Den tredje aktive brottbekämparen är Rorschach. Han bryr sig inte om lagar utan följer bara sin egen kompromisslösa moral. Han är inte heeelt i psykisk balans.

När The Comedian mördas är Rorschach övertygad om att någon planerar att röja alla maskerade brottsbekämpare ur vägen och varnar sina pensionerade kolleger. De är dock inte lika övertygade. När allt kommer omkring måste The Comedian haft många personliga fiender. Men det är helt klart något märkligt som pågår, och det får konsekvenser för dem alla.

Jag blev inte särskilt imponerad av bilderna, men de är helt okej och inte störande på något sätt. Berättelsen tyckte jag mycket om. Speciellt gillar jag alla detaljer, att det här är en värld som hänger ihop. Rekommenderas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar