lördag 14 mars 2009

Strange As This Weather Has Been


Strange As This Weather Has Been
av Ann Pancake

Megameow har tipsat om den här romanen, som handlar om en familj i West Virginia och om en speciell sorts gruvdrift, Mountaintop Removal Mining, som författaren är starkt kritisk till. (Jag är inte så insatt i gruvtermer, jag vet inte om detta är samma sak som dagbrott eller om det är en typ av dagbrott.) Det går till så att i stället för att bryta kol i vanliga gruvgångar så demolerar man hela berget uppifrån. Detta ska vara mer kostnadeffektivt, men det leder också till att landskapet och ekosystemet förändras drastiskt. Dessutom lagrar man slam som blir över i stora dammar på plats. Det har inträffat allvarliga olyckor med hundratals döda när sådana dammar har brustit och översvämmat bebyggelse nedanför.

Jimmy Make Turrell är som så många andra i sin hemtrakt i Appalacherna gruvarbetare, och som så många andra är han arbetslös. Han har jobbat i "traditionella" kolgruvor, men nu är det bara MTR som gäller (och det är mest förrädare från andra stater som jobbar med det). En tid bodde hela familjen (Jimmy Make, hans fru Lace, dottern Bant och de tre sönerna Dane, Corey och Tommy) i North Carolina, där Jimmy Make hade ett jobb. Men Lace vantrivdes så starkt att de var tvungna att flytta tillbaka till West Virginia. Här är det Lace som jobbar, och Jimmy Make som går sysslolös.

"Strange As This Weather Has Been" fokuserar på Lace, Bant, Dane och i viss mån Corey. Med ett par undantag är alla kapitel uppkallade efter dem, och skiljer sig åt i stil beroende på vem det handlar om. Vissa personer berättar i jag-form, andra berättas om i tredje person.

För Lace är det en stor sorg att bergen omkring henne försvinner. I generationer har hennes släkt kunnat livnära sig på de bergen. Om man har kunskapen så finns allt man behöver för att överleva i bergen: vilt och växter. Laces mamma var den sista i släkten som hade riktigt stora kunskaper om bergen, och Lace är uppvuxen med att skörda allt från bär till ginseng, för eget bruk eller för att sälja. Detta, och hotet från översvämningar (svart vatten, fullt av kol och kemikalier), får henne att engagera sig i miljörörelsen, mot Jimmy Makes vilja. Även Bant har tillbringat mycket tid i bergen med sin mormor och känner ett särskilt band till dem. Hon vill veta vad som finns där uppe på gruvområdet, om man bara kunde ta sig dit. De har haft en mindre översvämning i området, hur stor är risken för att det ska bli en riktigt stor? Sedan har hon en massa andra problem - allt från acne till trassel i föräldrarnas äktenskap. Hon är äldst och kan tolka föräldrarna på ett helt annat sätt än småbröderna.

Corey och hans efterhängsna skugga Tommy lever som i en annan värld. De är för små för att ta del av de vuxnas problem. Coreys största bekymmer är väl att familjen inte har råd med en bättre cykel, eller ännu hellre en fyrhjuling eller något annat motordrivet, till honom. Dane är av en helt annan sort. Han är en klumpig och grubblande tolvåring, och lever i skräck för en större översvämning. Dane jobbar med att hjälpa en gammal kvinna i hushållet, och hon berättar gärna om den stora översvämningskatastofen i Buffalo Creek 1972, som hon överlevde men där flera hundra personer dog.

Jag tyckte att det var ganska svårt att komma in i boken till en början, kanske på grund av att det är så stora skillnader mellan kapitlen. Men det kändes mer som en styrka när jag väl var inne i historien. Det var helt klart värt det att göra den där ansträngningen, för detta är en väldigt bra och otroligt intressant bok. Det handlar mycket om hur naturen förstörs för vinnings skull, och hur de människor som har levt i naturen inte får någon del av vinsten. Ett av de mest chockerande kapitlen tar oss tillbaka till Buffalo Creek-katastrofen. "Strange As This Weather Has Been" utspelar sig omkring år 2000. Den är skönlitterär, men författaren har byggt mycket av handlingen på intervjuer med folk som bor i kolgruveområden i Appalacherna. Ann Pancake kommer också ursprungligen från West Virginia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar