lördag 6 juni 2009

Drömmar om rosor och eld


Drömmar om rosor och eld
av Eyvind Johnson

Den här gick inte hem i läsecirkeln. Vi var bara två som hade tagit oss igenom den (kan ha varit fler som hade läst ut den, alla var inte på mötet) och det ser ut som om den har fått det sämsta medelbetyget i läsecirkelns historia.

"Drömmar om rosor och eld" handlar om ett verkligt rättsfall, en fransk präst på 1600-talet som brändes på bål efter att ha dömts för häxeri. Nunnorna i ett kloster i staden blev besatta av demoner, och prästen låg bakom. Eller så var det bara ett smart sätt för några mäktiga personer att göra sig av med någon som ansågs obekväm ...

Fast boken handlar förvånansvärt lite om de här händelserna. I stället ... ja, jag vet knappt vad den handlar om. Mycket om en biperson som bor i samma stad, och har en viss, men svag, anknytning till häxprocessen. Långa avsnitt ur hans dagbok.

Det lär vara mycket skickligt skrivet, men jag tycker att det är ett problem att prästens öde gör mig detsamma. Borde jag inte bli engagerad i fallet? Rent av lite upprörd? Men jag fick inget grepp om den där prästen. Jag hade hoppats att få mer klarhet i berättelsen på läsecirkelsmötet, men så blev det ju inte.

Prästen hette Urbain Grandier i verkligheten (Grainier i boken). Har för mig att huvudpersonen i Inger Edelfeldts "Breven till Nattens drottning" pratar väldigt mycket om det här fallet. Gör han inte t.o.m. en pjäs om det? Måste läsa om den boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar