lördag 4 juli 2009

Coraline


Coraline
av Neil Gaiman

Jag har läst "Coraline" tidigare, men efter filmen så ville jag gärna läsa om den. Det var en del saker i filmen som jag inte riktigt kände igen från boken, och det verkar som om det beror på att det har gjorts en del ändringar. Filmen är bra, men jag tycker att boken är bättre. Det kan i och för sig ha med att göra att jag tycker bättre om böcker än filmer.

Coraline Jones och hennes föräldrar flyttar till en ny lägenhet i ett gammalt hus. Coraline är det enda barnet i huset. Förutom hennes familj bor här två pensionerade skådespelerskor som lever lite i sin egen värld och en äldre man som verkar mycket märklig. Alla uttalar hennes namn fel. Coraline är en tuff tjej som älskar att gå på upptäcksfärd. Helst utomhus, men när vädret är för dåligt tvingas hon leka inne. Det är då hon upptäcker den mystiska dörren som inte leder någonstans. Hennes mamma säger att den har blivit igensatt när huset delades upp i lägenheter.

Men ibland, när bara Coraline är i närheten, finns det något bakom dörren. En annan lägenhet, som är nästan likadan som den Coraline bor i. Och föräldrar, som är väldigt lika hennes egna föräldrar. Skillnaden är att dessa alltid har tid för Coraline och älskar att skämma bort henne. Och att de har knappar i stället för ögon. Och att de inte är hennes riktiga föräldrar ... Men de vill så gärna att Coraline stannar. Allt hon behöver göra är att låta dem sy i knappar i hennes ögon. När Coraline tackar nej så visar det sig att de kanske inte ville henne så väl i alla fall. Det visar sig också att Coraline inte är det första barnet som The Other Mother har velat ha, men kanske det mest motsträviga.

"Coraline" är en ordentligt skräckfylld skräckroman, som jag antar funkar för både barn och vuxna. Jag är ju inte ett barn, så det är lite svårt att uttala sig om det, men det är ju en barnbok egentligen. Men det spelar ingen roll vad det är. Bara läs den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar