onsdag 15 juli 2009

Hälsningar från ondskans axelmakter


Hälsningar från ondskans axelmakter: Vardag och vansinne i världens mest stängda länder
av Caroline Salzinger

I ett tal som George W Bush höll 2002 myntades begreppet "Ondskans axelmakter", en beteckning på de länder som USA anser som mest hotfulla. Dessa länder var Irak, Iran och Nordkorea. Senare lade man till tre nya länder: Syrien, Libyen och Kuba.

Caroline Salzinger är reporter på Sveriges radio, och hon har besökt de flesta av de utpekade länderna antingen på uppdrag av sin arbetsgivare eller som frilansjournalist. Nordkorea, som verkar vara det absolut konstigaste landet, besökte hon på eget bevåg, hon låtsades att hon ville studera porslin. Det blev några texter av det i den här boken. Besöket där var extremt uppstyrt, hon följdes hela tiden av två guider och när det stod shopping på schemat verkade det stora köpcentrat öppnas enbart för henne, som en gigantisk kuliss med en massa statister som låtsades vara andra kunder. Så himla bisarrt.

Iran och Irak har man väl hört talas om mera, men det är ändå intressant att läsa om hur det funkar att vara utrikeskorrespondent där, sådär bakom kulisserna. Samtidigt som Salzinger även skriver om personer hon har träffat och intervjuat. Syrien och Libyen vet jag mindre om, och speciellt Libyen verkar väldigt underligt. Inte lika mycket som Nordkorea kanske, men ändå.

Slutligen Kuba, där Salzinger inte verkar ha gjort några journalistiska uppdrag. Men hon har ändå besökt landet som turist och har en del att berätta om sina upplevelser där.

"Hälsningar från ondskans axelmakter" är ett tips för den som är intresserad av ... världen, faktiskt. Och på vad utrikeskorrespondenter håller på med. Författaren är en god berättare. Hon har förresten skrivit en bok om hemmarenovering också. Kul blandning. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar