måndag 17 maj 2010

Ondskans tid


Ondskans tid: En flickas uppväxt under röda khmerernas skräckvälde
av Chanrithy Him

Chanrithy Him växte upp i en medelklassfamilj i Kambodja, och när de röda khmererna tog makten i landet och drev ut alla stadsbor på landsbygden var hennes familj bland de som drabbades. Det är en stor familj, men under de närmsta åren splittras de och flera dör. Chanrithy, som är nio år vid maktskiftet, hamnar i olika arbetsläger för barn, svälter och råkar flera gånger ut för olika sjukdomar. Här kan man verkligen tala om umbäranden.

Röda khmerer hörde man talas mycket om när jag var liten (fast jag trodde de hette "röda akmerer", "km"-ljud är ju inte så vanligt i början på ord), men på den tiden visste jag inte vad de var för några. Jag vet ju förstås vad röda khmerer var nu, även innan jag läste "Ondskans tid", men jag har inte direkt fördjupat mig i ämnet. Så på så sätt var det intressant att läsa Chanrithy Hims berättelse, men samtidigt hemskt och tragiskt förstås.

Chanrithy Him bor numera i USA och lär arbeta på ytterligare en självbiografi, om vad som hände efter att hon lämnat Kambodja. (Det är knappast en spoiler att säga att hon, till skillnad från många andra, överlevde.) Däremot är de nästan obligatoriska sidorna med fotografier något av en spoiler. Där ser man ju t.ex. vilka familjemedlemmar som överlevde ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar