måndag 10 maj 2010

Rødsonen


Rødsonen
av Gert Nygårdshaug

Det här är den sista boken i Serien om Fredric Drum og Skarphedin Olsen, och eftersom serien är uppbygd efter en speciell idé och ett mönster så kan man vara absolut säker på att det är den allra sista. Om man läser hela serien får man liksom en extra berättelse och det vill man. Det kan dock leda till verklighetsdisorientation och allmän förvirring. Fast det vill man ju också.

En norrman blir mördad på Nya Guinea, och när en norsk polisman skickas dit för att bistå vid utredningen så blir han också mördad. Nu är det Skarphedin Olsens tur att åka ner, och han kräver att få ta med sig sin släkting Fredric Drum. Ingen av dem är särskilt glad över att åka dit, men Fredric Drum är orolig för sin onkel och kan inte gärna vägra. Dessutom lockar Olsen med mystiska inskriptioner, och glömda skriftspråk är ju en av Drums stora passioner.

Mordfallen leder dem till en avlägsen by, omgiven av regnskog. Här finns ett aningen skumt sågverk och en grupp norska miljöaktivister (det var en av dem som blev mördad). Men det visar sig också att Olsen har ett annat mål med resan än att bara lösa mordfallen. Exakt vad det gäller kan man kanske lista ut om man har hängt med i de nio tidigare böckerna.

Slutet, eller snarare epilogen, är lagom skum. Det ska ju vara så i den här serien. Nu avslöjas också mönstret bakom hela bokserien, en tanke som tydligen fanns (måste ha funnits) redan när Nygårdshaug började skriva böckerna på 80-talet. Det är inte bara en deckarserie. Jag rekommenderar absolut att man läser de här böckerna, som tyvärr inte finns på svenska.

Serien om Fredric Drum og Skarphedin Olsen:
1. "Honningkrukken"
2. "Jegerdukken"
3. "Dødens codex"
4. "Det niende prinsipp"
5. "Cassandras finger"
6. "Kiste nummer fem"
7. "Den balsamerte ulven"
8. "Liljer fra Jerusalem"
9. "Alle orkaners mor"
10. "Rødsonen"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar