tisdag 18 maj 2010

Skärningspunkter


Skärningspunkter
av Bee Lavender

Jag tycker att man såg den här boken överallt i pockethyllorna när den var aktuell i pocket, men jag brydde mig aldrig om den. Aldrig läst något om den. Tråkig titel. Tråkigt omslag. Någon sorts facklitteratur om gud vet vad (en sann historia, såg jag senare). Senare syntes den ofta i reakorgar. Men så var jag och tittade på böcker på något helt oväntat ställe (Freeport i Kungsbacka, undrar om det inte var i leksaksaffären som de hade ett bokbord) och hittade helt otippat några andra böcker som jag har haft lite svårt att tag på. Och så var det ta 3, eller ta 4, för en viss summa pengar. Och "Skärningspunkter" fick bli den sista boken, efter lite funderade.

Var det något av en miss att ha förbisett den här boken? Ja, det var det. Hade den verkat mer lockade under sin originaltitel? Ehm, JA! "Lessons In Taxidermy". Mycket coolare. Och ta den här meningen från författarporträttet på bakre omslagsfliken. "Hon flyttade till England eftersom hon anser att alla har rätt till fri sjukvård, och ville bo i ett land där detta är verklighet." Det är också rätt coolt.

Bee Lavender drar egentligen inga stora växlar på sitt lidande. Hon berättar enkelt och humoristiskt om ett besök på ett museum med medicinsk kuriosa, och om ett besök på akuten, och drar därigenom upp hela sin nästintill osannolika sjukdomshistoria. Som barn drabbades hon oförklarligt av flera typer av cancer. Oförklarligt tills någon äntligen insåg att hon hade ett medfött syndrom som orsakar cancer ... I tonåren råkade hon dessutom ut för en allvarlig bilolycka. Etc. etc.

Och vad vill hon då med detta? Jo, bland annat är det ju ett politiskt ställningstagande mot att det i USA verkar vara försäkringsbolag som bestämmer om och vilken vård man ska kunna få. Försäkringen har man ofta genom jobbet och som jag förstår det täcker den hela familjen. Men det kan ju leda till att man inte kan byta jobb, för olika arbetsplatser har olika försäkringsavtal. Eller att man har gjort slut på den summa som försäkringsbolaget beräknar ska räcka för vård under en livstid, trots att man kanske inte är så gammal än. Eller att man drabbas av något som försäkringen inte täcker och man måste betala själv. Och icke-subventionerad sjukvård är vansinnigt dyr. (Alla känner väl någon som har behövt behandlingar som skulle kostat hundratusentals kronor om man hade betalat själv.)

"Skärningspunkter" är en spännande och faktiskt ganska rolig liten bok. Det här är nog den bästa av de sanna historierna jag har läst de senaste veckorna, även om det finns en till som är en mycket stark kandidat. (Ja, faktiskt. Bra BOATS.) Dessutom är ju ämnet högaktuellt, i och med Obamas sjukvårdsreform.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar