fredag 25 juni 2010

Valiant


Valiant: A Modern Tale of Faerie
av Holly Black

"Valiant" är inte en fortsättning på "Tithe", men det är en bok i samma anda. Och det är så att säga samma värld det utspelar sig i, ett par personer från "Tithe" nämns. Älvor som är högt uppsatta i Faerie, så det är inte så konstigt att de kommer på tal. Böckerna är helt fristående från varandra.

Valerie, Val, är en ganska vanlig tjej från New Jersey. Något av en bråkmakare kanske, men hon har också en tendens att hamna i bakgrunden bland kompisar. En kväll upptäcker hon något förfärligt och åker till New York bara för att komma bort från allt. Hon vill inte återvända hem. I stället träffar hon den originella Lolli och brödraparet Dave och Luis, som alla tre bor nere i New Yorks tunnelbanesystem. Lolli introducerar Val för en jättehäftig drog, som Luis kallar för Nevermore.

Och Lolli berättar mer. Luis kan se älvor och övernaturligheter. Han är budpojke åt ett troll. Han levererar Nevermore, som i själva verket gör något helt annat för älvor. Det är bara människor som blir höga av det. Val utmanar Lolli att visa henne trollet, och upptäcker två saker. 1. Det är sant. 2. Det är inte populärt att hon kommer dit och snokar. Nu kräver trollet att Val också ska jobba för honom.

Samtidigt går en mördare lös bland exil-älvorna i New York.

Det här är min favorit-fantasygenre. Jag gillar när den verkliga världen och en overklig värld krockar. Och så är det ju en fördel när författaren har ordentlig koll på den verkliga världen. Det känns ju trovärdigt om nutida ungdomar faktiskt klarar av att använda mobiltelefoner. Så de här böckerna tycker jag mycket om. Kanske "Tithe" lite mer, men "Valiant" också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar