måndag 23 maj 2011

Careless In Red


Careless In Red
av Elizabeth George

Det här är en tjock bok. Måste den egentligen vara så tjock? Jag tyckte att Elizabeth George var bättre förr, och på den tiden var böckerna också tunnare. Men det är i alla fall en riktig deckare igen. Förra boken var inte alls en deckare, och den före det var visserligen en deckare men deckarintrigen överskuggades av en helt annan händelse. Nej, tacka vet jag "Till minnet av Edward" och andra tidiga böcker.

Efter den oerhört tragiska händelsen två böcker tidigare (den och förra boken utspelar sig samtidigt, så det har bara gått ett par månader sedan dess) har Lynley sagt upp sig från sitt polisjobb och åkt hem till godset i Cornwall. Men där finns ju hans mamma och han klarar inte av deras medkännande och deltagande i sorgen just nu. Så han bestämmer sig för att bege sig ut på en lång vandring, utan mål och utan ordentlig utrustning, allt för att slippa tänka. Men efter sex veckor händer något som avbryter hans vandring. Han hittar en död kropp, av allt att döma någon som har fallit från de höga klipporna längs kusten.

Motvilligt tvingas Lynley tillbaka till verkligheten och till en mordutredning. När den lokala poliskommisarien Hannaford inser vem Lynley är ber hon honom hjälpa till i utredningen, som försvåras av akut underbemanning, och hon tänker inte acceptera ett nej. De får dessutom låna en polis från New Scotland Yard, och det är knappast en slump att det blir Barbara Havers. Hennes hemliga agenda: att hämta tillbaka Thomas Lynley. Scotland Yard tänker inte bli av med en av sina bästa utredare bara för att han sagt upp sig under en personlig kris.

Boken blir så mycket bättre när Havers dyker upp. Det är ju det här man vill läsa om! Jag är egentligen inte jätteintresserad av mordfallet i boken. (För det var inte en olycka, det står klart ganska snabbt.) Två ganska dysfunktionella familjer står i centrum. En som håller på med diverse äventyrssport, där pappan av någon anledning inte gillar surfing, och en annan som håller på med surfing, och där pappan tycker att hans sons stora cykelintresse är barnsligt. (Att de ogillar vissa sporter verkar helt galet från början, men det visar sig så småningom att de har sina skäl.) Det är sonen i den ena familjen som är mördad, men varför? Det är något konstigt med en bok där man efter 300 sidor fortfarande tycker att man är i inledningen och att alla personer inte riktigt har presenterats än. Framför allt tar det väldigt lång tid att läsa den. Men till slut tar handlingen fart och efter sisådär 700 sidor får man äntligen veta hur det hela hängde ihop. Det blev ju rätt spännande till slut, men man hade nog kunnat stryka något i boken.


The Inspector Lynley Mysteries:
1. "A Great Deliverance"
2. "Payment In Blood"
3. "Well-Schooled in Murder"
4. "A Suitable Vengeance"
5. "For The Sake Of Elena"
6. "Missing Joseph"
7. "Playing For The Ashes"
8. "In The Presence Of The Enemy"
9. "Deception On His Mind"
10. "In Pursuit of the Proper Sinner"
11. "A Traitor to Memory"
12. "A Place of Hiding"
13. "With No One As Witness"
14. "What Came Before He Shot Her"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar