torsdag 26 maj 2011

Tyskungen


Tyskungen
av Camilla Läckberg

Folk i Fjällbacka har verkligen många skelett i garderoben, eller var de nu förvarar dem. Som vanligt finns bakgrunden till mordfallet i "Tyskungen" långt tillbaka i tiden, och i just den här boken är det inte så svårt att lista ut exakt hur långt tillbaka man måste gå. Men det här måste vara den hittills bästa boken i serien. Kanske lite för att de flesta motiv verkar trovärdiga så fort man blandar in andra världskriget. Det är också bäddat för tragedi.

Ericas mamma, som dog för några år sedan, hade en kista där hon förvarade minnessaker. Till Ericas förvåning finns där bland annat teckningar som hon och hennes syster ritat som barn. Mamman verkade ju aldrig speciellt intresserad av sina barn. Det finns också dagböcker, som Erica inte vet om hon vågar läsa, och märkligast av allt, en nazistmedalj inslagen i en blodfläckad spädbarnsskjorta. Erica lämnar medaljen till en gammal historielärare med ett specialintresse för kriget. Han kanske ta reda på något om den, och kanske besvara gåtan om varför Ericas mamma hade den bland sina minnessaker. Men Erica hör inte av honom på ett tag, och sedan får hon veta att han har hittats mördad.

Patrik har precis inlett sin pappaledighet och det går väl sådär. Han kan inte riktigt hålla sig borta från polisstationen (och, ehm, brottsplatser), trots att han har lilla Maja med sig. Speciellt inte när de har ett så här spännande fall!

Ericas egna efterforskningar i sin mors förflutna överlappar mordutredningen något, men det som hon blir mest förvånad över är hur mamman beskrivs av sina ungdomsvänner. Erica minns en reserverad kvinna som aldrig kom sina barn särskilt nära, medan vännerna har en helt annan bild. Vad hände egentligen?

För övrigt är det en babyboom på gång i persongalleriet. Och Patriks exfru har flyttat till Fjällbacka. Blir det någon konflikt där? Vi har också en ny polis på Tanumshede polisstation, och det äts mycket Dumlekola och Ballerinakex. Jag läste någon recension eller kommentar om boken någonstans, där det poängterades att Dumle måste vara produktplacerat, så det är bäst att jag nämner det så att ni vet vad det beror på om ni blir godissugna under läsningen av "Tyskungen". Bli inte lurad! :-)

Tidigare böcker:
- "Isprinsessan"
- "Predikanten"
- "Stenhuggaren"
- "Olycksfågeln"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar