måndag 13 februari 2012

The Scrapbook of Frankie Pratt


The Scrapbook of Frankie Pratt
av Caroline Preston

När Siv skrev om den här greps jag helt plötsligt av ett starkt behov av att beställa några böcker. Så det gjorde jag. :) Jag menar, en roman i scrapbookform som dessutom verkar cool. Klart man måste ha. Speciellt om man scrappar själv. Och det gör ju jag.

Frankie Pratt låter sin scrapbook vara en dagbok över nästan hela 1920-talet. Caroline Preston verkar ha modellerat den efter hur scrapbooks såg ut på den tiden. Tidningsurklipp och spelkort, sparade biljetter och menyer - inte så många fotografier och absolut inget från Panduros scrapavdelning. ;-) Texten är Frankies ganska kortfattade dagbokstexter, som hon skriver på sin fars gamla skrivmaskin. Hela boken är oerhört vacker och välgjord. Det verkar också som om de bilder och småsaker som fyller sidorna är autentiska 20-talsbilder som författaren har samlat ihop.

Frankies scrapbook börjar i New Hampshire 1920 när hon precis har tagit examen från high school. Hon berättar om sig själv och familjen, vännerna och livet. Egentligen hade hon velat läsa vidare, men eftersom familjen lever ganska knapert sedan Frankies pappas död några år tidigare bestämmer hon sig för att det är bättre att bli sjuksköterska i stället. Utbildningen är billigare och det kommer leda till att hon kan tjäna pengar. Men omständigheterna förändras plötsligt och Frankie har möjlighet att lämna sin lilla hemstad, se mycket mer av världen och verkligen uppleva 20-talet.

Om du gillar 20-talet: Läs! Eller kanske snarare: Se! För att vara en såpass tjock bok (inte jättetjock, drygt 200 sidor) så är den väldigt kort. Bilderna tar ju så mycket plats. Handlingen inte så invecklad. Men det finns en berättelse med början och slut alltså. Och den är inte bara för scrappare, långt ifrån. Däremot kan man säkert få lite inspiration till sina album.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar