torsdag 21 juni 2012

Finders Keepers

Finders Keepers
av Belinda Bauer

Belinda Bauers tredje deckare utspelar sig precis som de två tidigare i den lilla byn Shipcott vid Exmoor, och ja, när byn drabbas av nya hemska brott börjar tidningarna tala om Shipcotts förbannelse. Vi har seriemördaren som begravde sina offer i området för många år sedan, ännu en mordvåg förra året och nu försvinner barn ur parkerade bilar. Förövaren lämnar en anklagande lapp vid varje försvinnande, men där slutar spåren. Man vet inte vem som har tagit barnen eller vart, eller om de fortfarande lever.

Byns ende polis, Jonas Holly, har fortfarande inte riktigt återhämtat sig från förra årets händelser när han misslyckades så kapitalt med att beskydda byns invånare. Han inbillar sig att de fortfarande inte litar på honom.

Och i Steven Lambs familj har man en alldeles särskild anledning till oro när barn börjar försvinna. De minns alla barnamördaren Arnold Avery ... Utom Stevens lillebror Davey, som väl var för liten för att inse allvaret den gången. Och han har inte direkt lärt sig att vara försiktig senare heller.

Spännande! Man hinner med att ha ett par olika teorier om hur det hänger ihop under bokens gång. Och det är mörkt, väldigt mörkt. Samtidigt skriver Bauer på ett ganska humoristiskt sätt. Även om Shipcott kanske känns lite väl olycksdrabbat så gillar jag verkligen hur de tre berättelserna har flätats in i varandra, med återkommande personer som spelar olika stora roller i böckerna, och dessutom är väldigt bra beskrivna. Läs dem! I ordning! "Blacklands", "Darkside" och "Finders Keepers". Du kommer inte ångra dig. Om du inte har svårt för böcker där barn råkar ut för våld förstås. Då kanske du visst kommer ångra dig ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar