måndag 20 augusti 2012

Pink


Pink
av Lili Wilkinson

Ava har just övertalat sina föräldrar att låta henne byta skola, från en helt vanlig till en privatskola för begåvade elever. Jag kan inte låta bli att tänka på Rory Gilmores första tid på Chilton, men situationen i "Pink" är ändå inte riktigt likadan. Den nya skolan är väldigt fri. Man sätter själv upp sina mål med studierna och i slutet av året är eleven själv med och bestämmer betygen. Samtidigt är nästan alla elever superambitiösa på ett sätt som Ava inte alls känner igen från sin förra skola. Hon blir nervös när det visar sig att hennes nya kompisar redan har valt ut vilket amerikanskt universitet de tänker gå på ("Pink" utspelar sig i Australien), sin karriär och att de ska ta ett sabbatsår när de är 30 för att skaffa ett barn. Ava är inte där för studiernas skull utan för att hon vill testa något nytt.

Avas föräldrar är politiskt medvetna. När Ava kom ut för dem blev de överlyckliga och de avgudar hennes flickvän Chloe. De har heller inget problem med att Ava och Chloe skolkar från lektionerna för att röka, läsa klassiker och gå på konstnärliga utländska filmer. Men Ava hade gärna gått på lektionerna. Och eftersom Chloe alltid klär sig i svart så gör Ava det också, men hon längtar efter att få ha på sig söta rosa kläder. Och även om Ava är ganska säker på att hon är kär i Chloe så är hon inte alls lika säker på att det betyder att hon inte gillar killar.

Så Avas plan med den nya skolan är att testa en annan identitet. Tyvärr går det lite snett när det visar sig att det enda hon kan göra i skolans årliga musikal är att vara scenarbetare. Och scenarbetarna är inte populära. De ambitiösa, pastellklädda tjejerna har en roll i musikalen eller spelar i orkestern. Scenarbetare är såna som inte passar in. De barnsliga sci-fi-nördarna och deras gelikar.

Som bäddat för pinsamma missförstånd, vänskap och självklart en massiv identitetskris. En ledtråd till delar av handlingen är "Emma" av Jane Austen, som Ava refererar till flera gånger. När jag tänker efter - stora delar av handlingen för tankarna till "Emma". (Chloe hatar Jane Austen förresten.) Fantastisk ungdomsbok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar