måndag 10 december 2012

Shot In the Heart


Shot In the Heart
av Mikal Gilmore

Gary Gilmore mördade två personer vid två olika rån och dömdes till döden i Utah 1976. Då hade ingen blivit avrättad i USA på nästan tio år. Dödsstraffet hade just återinförts i vissa stater efter att ha varit förbjudet i några år. 1977 blev Gary Gilmore känd för att ha varit den första som avrättades i USA efter det här uppehållet, men ännu mer känd för att ha insisterat på att dödsdomen skulle verkställas. Det borde annars ha varit goda chanser att få straffet omvandlat till fängelse, men han vägrade överklaga domen. När han dog var han 36 år och hade tillbringat omkring 22 år i fängelser och ungdomsfängelser. Norman Mailer skrev en bok om fallet och det brittiska punkbandet The Adverts skrev en låt.

Mikal Gilmore är reporter och Gary Gilmores lillebror. "Shot In the Heart" är hans biografi om sin familj. Han berättar vad han vet om sina föräldrars bakgrunder. Speciellt när det gäller fadern vet han inte så mycket, och en del av det som han faktiskt fick reda på av sin far och farmor verkar ha varit lögner. När det gäller modern finns det också en del hemligheter som ingen fick veta. Brödernas far, Frank Gilmore, var mycket äldre än sin fru, och det fanns egentligen en mängd halvsyskon. Fadern brukade vara gift med en kvinna i några år, skaffa några barn och sedan försvinna. Bessie Brown var den enda han stannade kvar hos. Kanske var han för gammal för att bryta upp igen?

De fick fyra pojkar tillsammans, Frank Jr., Gary, Gaylen och sladdbarnet Mikal. För de tre äldsta gick det dåligt, men värst gick det förstås för Gary. Mikal Gilmore beskriver föräldarnas kringflackande liv med de tre äldsta pojkarna så gott han kan. Han skriver att han är ledsen att han inte fick vara med. Även om det livet verkar ha förstört hans bröder så hade han velat vara med i gemenskapen. Själv växte han upp under något tryggare förhållanden, och utan att hans far slog honom för minsta inbillade förseelse. Men den här lugnare perioden kom för sent för de äldre bröderna.

Det är en fruktansvärd berättelse. Men den är också riktigt väl berättad. Det är inga BOATS-vibbar här inte. (BOATS tänker jag är att man har haft en hemsk barndom och då är det okej att man skriver hur illa som helst för att historien är det folk vill ha.) I vanliga fall kan jag släppa en bok som jag läser när jag inte precis håller på och läser i den. Jag sitter inte nödvändigtvis och funderar på hur det ska gå i den där deckaren medan jag är på jobbet till exempel. Men med "Shot In the Heart" var det omöjligt att inte tänka på familjen Gilmore hela tiden.

Jag läste den som en del av mitt mordtema. Även om skildringen av själva morden tar minimalt med utrymme i boken så är de förstås avgörande. Och för familjen var det minst lika svårt att acceptera att deras son och bror hade dödat, som att acceptera att han skulle dödas. Dessutom får man reda på omständigheterna som ledde fram till morden. När ska man säga att det började? Våld och död verkar ha varit temat för släkten i flera generationer.

"Shot In the Heart" ska ha filmats av HBO, men jag vet inte mer om det än så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar