torsdag 31 januari 2013

Kati i Amerika


Kati i Amerika
av Astrid Lindgren

Är det en pickaninny på omslaget av den där Astrid Lindgren-boken? Eh, ja, det är väl det. Boken är tryckt 1951 och då var det väl en helt neutral bild. Om man skulle ge ut den här boken på nytt nu så kanske man inte hade valt just den här omslagsbilden (speciellt inte som originalutgåvan hade en annan bild på omslaget).

Tydligen ska "Kati i Amerika" vara baserad på en reportageresa som Astrid Lindgren gjorde i USA. Jag har egentligen inte tänkt på att hon jobbade med så mycket annat än bokförfattandet, men det är väl klart hon gjorde.

Kati är drygt tjugo år och bor i Stockholm med sin moster, som har uppfostrat henne ända sedan Kati förlorade sina föräldrar som mycket liten. Nu är det så att Katis pojkvän Jan har varit i USA och efter det är han visst expert på Amerika och håller aldrig tyst om sin resa. Kati tycker dessutom att nu har ju varenda människa besökt USA och hon vill ju inte vara sämre. Så hon och mostern åker dit för att se så mycket av landet som möjligt. Hon berättar underhållande om dejting och snabbköp och motell och annat som verkar ha varit helt okänt i Sverige på den här tiden. När hon reser i sydstaterna blir det plötsligt en allvarlig ton när hon berättar om segregationen där och pratar med både svarta och vita om hur de ser på saken.

Jag gillar gamla flickböcker (det känns ändå som en flickbok, trots att Kati är mer än tjugo år), speciellt om de har ett så eget och humoristiskt språk som de här. Det blir säkert lika roligt att läsa de andra två böckerna om Kati.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar