torsdag 3 januari 2013

Rans magiska värld 1


Rans magiska värld 1
av Aki Irie

En anställd på SF-bokhandeln i Göteborg tipsade mig om den här mangan när jag köpte något annat där ... Nu har jag glömt vad det var jag köpte den gången, men jag tror att det kan ha varit Oblivion High. Det måste det ha varit. Jag är inte på SF-bokhandeln så ofta nu när jag inte bor i Göteborg längre.

Rans magiska värld handlar om en flicka i tioårsåldern (Ran) vars mamma är en häxa. Ran har ärvt en massa magiska förmågor. Hon har bara inte lärt sig att använda alla fullt ut och eftersom hennes mamma inte bor med resten av familjen så är det ingen som lär henne heller. Det Ran vill lära sig mest av allt är att flyga, men än så länge slår hon sig mest när hon försöker.

Något som hon kan använda är ett par magiska gymnastikskor som förvandlar henne till en ung, attraktiv kvinna. Men hon är fortfarande bara tio år och förstår inte riktigt att omgivningen ser henne på ett helt annat sätt i den skepnaden. Inte så konstigt då att hennes förståndige storebror försöker gömma gymnastikskorna så gott det går.

Jag gillar serien så långt. Först var jag osäker, när det bara handlade om den magiska världen (småfåglar och blommar dyker upp från ingenstans, saker svävar) och Rans lite småknäppa familj, men jag tyckte det blev intressantare när det krockar med en mer verklig värld. Hur funkar hennes häxkonster i skolan och hennes förvandlingsnummer utanför hemmet? Hon verkar inte förstå det själv, men hon utsätter sig för en del risker. Annars är det rätt gulligt. Ibland gulligt och farligt i en konstig mix.

Jag vet inte hur många delar det är i Rans magiska värld. En volym till finns utgiven, men blir det fler?...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar