onsdag 16 januari 2013

Syndafall i Wilmslow


Syndafall i Wilmslow
av David Lagercrantz

Efter att ha sett TV-serien The Bletchley Circle blev jag nyfiken på det hemlighetsfulla kodknäckandet på Bletchley Park under andra världskriget och det blev dags att plocka fram den här boken ur SUB:en. Alan Turing var matematiker och utvecklade maskiner som kunde lösa koderna i tyskarnas hemliga meddelanden. Och för övrigt spelade han en viktig roll i utvecklandet av datorer. Turingtestet har man ju också hört om.Alan Turing dog ganska ung och under oklara omständigheter. Troligen var det självmord. "Syndafall i Wilmslow" börjar med Turings död i sitt hus i Wilmslow i England. Kriminalassistenten Leonard Corell kallas till platsen för att undersöka. Man kan anta att det är självmord. Turing verkar ha ätit av ett äpple som förgiftats med cyanid och han har mycket gifter i huset.

Motiv till självmord fanns ju och för kollegerna på polisstationen finns inga tvivel om saken. Mannen var ju homosexuell och dömd till att genomgå kemisk kastration genom behandling med östrogen (under samma lag som Oscar Wilde blev dömd på sin tid). Klart han inte kunde leva med det! Corell kan ju hålla med om det, men samtidigt tycker han att det finns en del oklarheter. Och han blir fascinerad av Turings arbete. Han hade själv kunnat tänka sig att bli matematiker, men nu blev det inte så. Corell börjar göra efterforskningar på egen hand, men vad han inte vet är att myndigheterna absolut inte vill att någon ska börja gräva för mycket i vad Turing gjorde under kriget.

Jag tyckte om "Syndafall i Wilmslow". Det var en mix av polisroman, spionroman, en roman om Corells utveckling, matematik, filosofi och biografi. Ibland fastnar man för intressanta fakta (jo, jag vet att det är en roman), ibland är det spännande och ibland blir man kanske en aning upprörd. Tur att den fick komma fram ur SUB:en.

2 kommentarer:

  1. Tack för tipset! Den här boken vill jag också läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den verklighetsbaserade delen hade jag ingen aning om. Väldigt intressant läsning!

      Radera