fredag 8 februari 2013

Chu's Day


Chu's Day
av Neil Gaiman
Illustrerad av Adam Rex

Det här är Neil Gaimans första bok för små barn. Han har skrivit texten till bilderböcker tidigare, men de har varit lite mer avancerade.

Jag undrar om inspirationen kan ha varit filmer på youtube av små pandaungar som nyser. Det första vi får veta om det lilla pandabarnet Chu är nämligen att när han nyser händer det dåliga saker. I boken besöker han olika ställen med sina föräldrar, som oroar sig över att Chu ska nysa på grund av till exempel dammiga böcker på biblioteket. Och till slut nyser han faktiskt. Rejält.

Fina bilder. De känns ganska retro, lite som om Chu bor i USA på 60-talet. Jag har inte testat boken på några barn. Det kanske man borde. Det är svårt för mig att uttala mig utöver att jag gillar bilderna och att jag av någon anledning tycker att det är kul att det är "mycket peppar i luften" på dinern där Chu och hans pappa äter lunch.

Jag gillar titeln också. Chu låter både som ett pandanamn och en nysning. Det handlar om Chus dag, men visst låter det som "Tuesday" också?

2 kommentarer:

  1. Kuult, denne må jeg sjekke ut - første barneboken til Neil Gaiman ble jeg skikkelig nysgjerrig på å lese : ))Takk for godt tips : )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han har skrivit för barn förr, men inte för så här små barn. Den här borde funka från kanske 2 eller 3 års ålder. :)

      Radera