torsdag 13 juni 2013

Mr Alis äktenskapsbyrå


Mr Alis äktenskapsbyrå
av Farahad Zama

Känns inte det här väldigt "Damernas detektivbyrå"-aktigt? Glad amatör i avlägset land startar någon sorts verksamhet där man hjälper folk med olika saker, som ger anledning till att berätta om de personernas omständigheter och egenheter. Till och med titlarna liknar varandra.

Mr Ali är från Visakhapatnam på den indiska östkusten. Jag tror inte att det är särskilt liten stad egentligen, men den är heller ingen metropol. Författaren har bott i England i många år, men Visakhapatnam är faktiskt staden där han är född och uppvuxen. Det tyckte jag var kul, att han känner till staden väl och inte bara har valt något som verkar exotiskt.

Som pensionär har Mr Ali inte så mycket att göra, och hans fru tycker att han är i vägen hemma. Men han har en plan. Han ska starta en äktenskapsbyrå, där han parar ihop människor som vill gifta sig. Det är ju mycket att tänka på. Man vill ju ha samma religion och kast (Mr Ali är muslim, men många av klienterna är t.ex. hinduer), kanske har man ännu fler önskemål och dessutom ska det ju kännas rätt. Därför kan Mr Alis äktenskapsbyrå inte garantera något. De letar upp lämpliga kandidater, men det där sista kan de inte styra över. Det kan inte klienterna heller. Ibland kan det ju kännas bäst med någon som inte alls passade in på de kriterier man har sagt att man har. Sedan ska ju föräldrarna säga sitt också. Det kan krävas ganska mycket diplomati att få ihop alla viljor.

Hela boken är supermysig. Vissa saker i den borde ju inte kunna klassas som trevliga (fattigdom! hemsk sjukdom! och det här med arrangerade äktenskap?), men det märker man knappt i allt feelgood. Jag gillar det. Jag undrar om idén håller till de fem-sex böcker som finns i serien på engelska, men det bör absolut hålla för en bok till, vilket är allt som finns på svenska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar