fredag 22 november 2013

The Greatcoat


The Greatcoat
av Helen Dunmore

När jag delade med mig av en smakbit ur början av "The Greatcoat" så kommenterade någon att det var synd att det skulle bli otäckt senare. Och det hade säkert fungerat lika bra att låta berättelsen utveckla sig åt ett mer verklighetsnära håll. Fast jag tycker ju att det blev väldigt bra så här.

Det handlar om ett ung kvinna, Isabel, som är nygift och just har flyttat till en liten by i Yorkshire med sin man. Philip är nybliven läkare och åker runt på hembesök vilken tid som helst på dygnet, förutom den vanliga arbetstiden på mottagningen. Isabel är mycket ensam hemma i den hyrda lägenheten. På våningen ovanför går hyresvärdinnan fram och tillbaka över golvet. Och det är kallt. Isabel fryser hela tiden. Men hon hittar en varm rock i ett skåp. En rock som har tillhört en pilot från andra världskriget. Men hon får med piloten också. Han knackar på fönstret en kväll när Philip är ute.

Detta är 1952. Trots att det är flera år sedan kriget tog slut så har Storbritannien inte återhämtat sig än, och kriget är fortfarande väldigt närvarande. Många varor är fortfarande ransonerade (man talar bittert om att det är mycket bättre i Tyskland - man skulle inte kunna tro att det faktiskt var de som förlorade kriget) och mycket som hände under kriget kan man fortfarande inte riktigt prata om. När Isabel var barn (hon är bara i tjugoårsåldern nu) bodde hon nära ett krigsflygfält, och hon och hennes kusin var väldigt intresserade av flygplanen och deras uppdrag. Det ligger ett övergivet krigsflygfält nära byn, och i stället för att försöka skaffa vänner i området så brukar Isabel promenera dit. Det är nästan så att man inte ens blir förvånad när det dyker upp en spökpilot i handlingen. Det låter kanske som om det inte nödvändigtvis skulle bli bra. Det är fantastiskt bra. Det känns helt logiskt att Isabel dras in i spökets värld, nästan utan att tänka på det. Verkligheten har ju inget bättre att erbjuda. Jag tycker att berättelsen handlar mer om hur Isabel vantrivs och inte kan förlika sig med livet hon förväntas leva än vad det gör om en hemsökelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar