lördag 28 december 2013

Beyond the Spiderwick Chronicles: The Nixie's Song


Beyond the Spiderwick Chronicles Book 1: The Nixie's Song
av Tony DiTerlizzi & Holly Black

I den här boken så existerar alla de tidigare Spiderwickböckerna i bokens verklighet, inklusive DiTerlizzis och Blacks version av Arthur Spiderwicks fältguide. I Florida får elvaårige Nick Vargas en ny styvmamma och en styvsyster som är ungefär jämnårig med honom själv. Laurie älskar enhörningar och älvor och sånt, och är säker på att hennes Spiderwickböcker är verklighetsbaserade (som de ju faktiskt påstås vara, de ska vara skrivna enligt syskonen Grace berättlse). Nick tror inte alls på sånt. Men han är en medgörlig kille och när han blir beordrad att visa Laurie runt i vildmarken runt familjens hus så gör han ju det. Och det är han som får syn på den första älvan - en vattenlevande sådan, en Nixie. Nick och Laurie räddar hennes liv, men det är aldrig riskfritt att ha med älvor att göra. De är inte snällare här än i Blacks andra älvböcker, även om de andra böckerna inte är barnböcker.

Komiskt att Holly Black och Tony DiTerlizzi faktiskt är med i boken, och att de inte framstår som helt sympatiska. Eller, de gör väl sitt bästa för att ge alla på sin boksignering ett trevligt bemötande, men de är inte mycket till hjälp för Nick och Laurie. :-D

Precis som den första Spiderwickserien så är det här en serie i flera delar (fast bara tre den här gången). För att berätta samma historia hade det egentligen räckt med bara en bok, men det är väl anpassat till en annan åldersgrupp som säkert hellre läser flera korta böcker än en lång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar