torsdag 31 juli 2014

The Truth Is a Cave in the Black Mountains


The Truth Is a Cave in the Black Mountains
av Neil Gaiman
Illustrerad av Eddie Campbell

Novellen "The Truth Is a Cave in the Black Mountains" finns tydligen också med (i ren textform då, antar jag) i en antologi som heter "Stories" (redaktörer: Neil Gaiman och Al Sarrantonio). Men den har jag inte läst (än), så för mig är novellen ny. Är det inte lite ovanligt att en novell har ett uruppförande? I det här fallet var det tydligen så att arrangörerna för en seriefestival i Sydney bad Neil Gaiman att läsa något i Sydneys operahus, och han valde en dittills opublicerad novell. Och Eddie Campbell, som jag bara känner till som tecknaren till Alan Moores "From Hell", gjorde bilder som kunde projiceras under uppläsningen. Till den här boken har han gjort ännu fler illustrationer: målningar, teckningar, korta seriesekvenser.

Det är Skottland och 1700-tal (eller, som det står i efterordet, något som liknar Skottland och 1700-talet). Mannen som berättar historien har letat i tio år efter en man som kan visa honom vägen till en särskild grotta på Isle of Skye. I den grottan finns det guld. Det är bara att ta med sig så mycket man kan bära. Men det finns ett pris, det gör ju gärna det i sagor. Alla känslor blir lite avtrubbade. Världen är inte lika vacker längre, och man bryr sig lite mindre om allt. Men det kanske det kan vara värt, om man blir rik?

Under vandringens gång inser läsaren att allt inte är som det verkar. Vägvisaren är svekfull, som man kanske kunde vänta sig av någon som har varit i grottan. Men berättaren har nog en del hemligheter han också. Och sen när man förstår hur allt hänger ihop, och vad som drev honom ... Fantastiskt bra historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar