onsdag 17 september 2014

Kung Liljekonvalje av dungen


Kung Liljekonvalje av dungen
av Maria Lang

Den nionde av Maria Langs deckare innehåller som vanligt Christer Wijk som detektiv, men däremot är det här den första boken där Puck Bure inte förekommer. Jag vet inte om Maria Lang hade tröttnat på Puck och hennes ständiga snavande över mordoffer (jag tror ändå att Puck återkommer i senare böcker) eller om det helt enkelt inte passade att berätta den här historien i jag-form. När Puck är med är det ju hon som är berättaren, men "Kung Liljekonvalje av dungen" är skriven i tredje person. Jag minns inte varje detalj, men kanske behövde det finnas med sånt som Puck inte kunde känna till på något trovärdigt sätt. Även om hon ju brukar få följa med poliserna på förhör och liknande.

I stället för Puck finns här en ytterst Puck-liknande kvinna, Dina Richardson från Skoga. Christer Wijk kommer i kontakt med henne när han har rest hem till sin mamma i Skoga för att närvara vid ett bröllop som räknas som årets händelse i Skoga. Men dagen innan bröllopet försvinner bruden, Anneli Hammar. Det är visserligen hennes fulla rätt, men det är ju väldigt konstigt. Dels är det inte likt henne, men märkligare är att hon av allt att döma har gått upp i rök. Hon gick in Falkmans blomsteraffär och kom aldrig ut igen. Dina, som är hennes bästa vän, väntade på henne vid ingången, och Anneli kan inte ha tagit sig ut osedd på något annat sätt heller.

Christer går med på att luska lite i gåtan, men det är ju egentligen inget polisärende. Tills det händer något som gör att händelsen plötsligt blir ett polisärende.

"Kung Liljekonvalje av dungen" är nog en av de bästa böckerna i serien så långt. Kanske för att det blir åtminstone lite annorlunda när det inte är Puck som berättar det hela. Annars är ju miljön inte ny, och vissa av personerna känner man igen från t.ex. "Inte flera mord!".

Jag har inte sett någon av filmerna än, men jag antar att man har bytt ut Dina mot Puck i filmatiseringen av den här. Annars hade väl den stora gåtan blivit "var är Puck?".

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte också att den var rätt så bra, jag gillar när inte Puck leder historien... Men i filmen var förstås Puck med. Dock inte som Dina utan som en tillagd karaktär om jag minns rätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha, det är så de har löst det. Det ska bli roligt att se filmerna. :)

      Radera