torsdag 18 september 2014

Resan till den gyllene staden


Resan till den gyllene staden
av Kevin Crossley-Holland

För ganska många år sedan läste jag en trilogi om en pojke vid namn Arthur, som växte upp i gränslandet mellan England och Wales omkring år 1200. Han är inte sagokungen Arthur, men det förekommer en mystisk äldre man vid namn Merlin, och genom honom får vår Arthur höra berättelserna om kung Arthur. (Eller var det så att han faktiskt såg dem, på något magiskt sätt?) Böckerna i trilogin heter "Den magiska stenen", "Vid korsvägen" och "Riddarkungen", och det är bara den sista som jag har bloggat om.

Men det finns en fjärde bok i serien, nämligen den här, "Resan till den gyllene staden". Det verkar som om de räknas som en trilogi och en fristående bok, men så är det väl inte riktigt. "Resan till den gyllene staden" är varken helt fristående (för det är ju bäst att ha läst de andra tre först) eller en del av serien. Här finns inga andra sagor invävda, så stilen blir ju annorlunda. Och huvudpersonen här inte är Arthur, utan hans bästa vän Gatty. De har vuxit upp tillsammans, trots att Arthur tillhörde en finare familj och Gatty inte gjorde det. Men nu är de båda tonåringar och Arthur finns inte längre kvar på godset Caldicot. Detta är tiden för korstågen och Arthur är en av alla de som har rest till Det heliga landet för att delta i dem. Gatty jobbar på som lagårdspiga. Hon saknar Arthur men hon trivs med djuren.

Men vanliga människor som Gatty har ingen kontroll alls över sina liv, och plötsligt är det bestämt att Gatty ska bli kammarjungfru åt en adelsdam från ett annat gods, lady Gwyneth de Ewloe, och följa med henne på en pilgrimsfärd till Jerusalem. Gatty har ingen aning om var Jerusalem ligger eller hur långt bort, det enda hon tänker på är att hon säkert kommer träffa Arthur där. Det visar sig vara en oerhört svår färd, och lady Gwyneth har stora problem med att styra sin lilla grupp av pilgrimer. Det är inte alla som är med helt frivilligt, och vissa har en tendens att skapa osämja i gruppen. Samtidigt ska det vara en fysiskt och psykiskt påfrestande resa. Gatty och de andra får höra att resan är en prövning, det handlar om mer än att ta sig till målet. (Intressant att få ta del av de resonemangen.)

Det handlar också om allt nytt Gatty får se och lära sig under resan. När hon kommer hem (för det är väl inte ens spoiler att säga att huvudpersonen i en äventyrsberättelse klarar sig? när det dessutom finns en karta över både dit- och hemresa på omslagets insida?) är det som om hon har blivit en annan, medan alla hon känner är som de alltid har varit.

Jag hade för mig att de här böckerna var ganska svårlästa och kanske lite torra. Och det är kanske inte den mest snabblästa ungdomsbok som jag har läst, men torr kan man ändå inte kalla den! Och den hade varit mer lättläst om jag inte hade låtit det gå tio år sedan jag läste den föregående boken ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar