söndag 22 november 2015

Den femte systern

Den femte systern
av Mårten Sandén

Jannike Faltin har haft en jobbig uppväxt. Hennes pappa dog tidigt och hennes mamma är missbrukare. Jannike har bott på en mängd anstalter och i fosterfamiljer, och hon har varit i klammeri med rättvisan av oväntat många olika anledningar. Men det sista året har varit lugnt. Hon trivs på sin praktikplats på ett hembygdsmuseum, och kommer bra överens med sin chef Elisabeth. Fast lugnet är definitivt över när ett oknytt rusar in med sikte på att döda Elisabeth ...

Det finns en hemlig grupp inom polisen som tar hand om såna här fall, med övernaturliga kopplingar. Jag kommer så klart att tänka på tv-serien Jordskott, som kryllade av troll och andra väsen från folktron. Där finns också specialpoliser som sysslar med sådana fall. I fallet med "Den femte systern" så fanns det en gång en präst som försökte tillkalla djävulen, och det finns en profetia knuten till det fallet. Och det verkar som om både Jannike och Elisabeth har roller att spela i den profetian.

Mårten Sandén skriver väl mest för barn? Jag antar att de böckerna är lite annorlunda än den här. Det verkar bara vara serien om Jannike Faltin som är för ... ja, inte min åldersgrupp, men för tonåringar/unga vuxna. "Den femte systern" är den enda av hans böcker jag har läst. Och den gillar jag verkligen. Framför allt gillar jag att här sparas det inte på effekterna. Det känns som att ingen idé har varit för galen för att användas, och ändå (eller på grund av det?) funkar historien så himla bra. Jag trodde att den skulle sträcka sig över hela trilogin, men av slutet att döma så är delarna mer fristående än så. Det blir spännande att se vad som händer i de andra två böckerna om Jannike.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar