onsdag 31 mars 2004

:(

Nya Ranma ½-boken (del 5) har kommit ut, men båda exemplaren i min lokala affär var skadade. Tror de hade ramlat ner på golvet eller nåt. Nu måste jag köpa den nån annanstans.

Hm, den kanske finns i kiosken bredvid affären, vid närmare eftertanke. Så dum jag är som inte tänkte på att kolla där.

tisdag 30 mars 2004

Det spökar för Tussi


Det spökar för Tussi
av Ester Ringnér-Lundgren

För det första, ett par ord till norska läsare: Inte den Tussi. Han heter I-or på svenska.

För det andra så är titeln lite konstig, för det spökar aldrig. Det närmsta man kommer är scenen som avbildas på utsidan. Tussis kompis klär ut sig till påskkäring och skrämmer Tussi. Inga spöken.

Det här är visst den sjunde boken om Tussi, en tjej som kanske är i 8-årsåldern eller så. Man får inte reda på hennes ålder i den här boken i alla fall. Ester Ringnér-Lundgren är ju såklart samma person som Merri Vik, som har skrivit Lottaböckerna som jag samlar på. Nu när jag har nästan alla Lottaböcker (saknar en enda!) så tycker jag att det är kul att läsa andra böcker av samma författare, förutsatt att jag hittar dem billigt förstås. Den här boken liknar Lottaböckerna på så sätt att den egentligen inte har en ordentlig handling, utan det är mest en massa olika händelser efter varandra. Den största skillnaden är att Tussi är så mycket yngre än Lotta. Den ingår i serien B. Wahlströms barnböcker (inte flick- eller ungsdomsböcker alltså), som rekommenderas (rekommenderades? finns den här serien fortfarande kvar?) till barn i åldern 6-10 år.

Det passade bra att läsa "Det spökar för Tussi" just nu, för den handlar om när Tussi och hennes familj (mamma, pappa, storebror Bisse och storasyster Annika) åker till sommarstugan för att fira påsk. Tussi har en kompis på landet, Nora. Nora är ganska vild av sig (jag får en känsla av att Tussis föräldrar tycker att Nora är ganska jobbig) och lyckas skrämma Tussi både genom att klä ut sig till påskkäring och med en skämtgroda i plåt. Och så jobbar familjen i trädgården, Tussi och hennes syskon får påskägg, Tussi och Nora råkar ut för missöden när de ska köpa ägg och grannens katt har ungar som Tussi och Nora får döpa. Söt bok, men inte lika bra som Lottaböckerna.

måndag 29 mars 2004

Why Girls Are Weird


Why Girls Are Weird
av Pamela Ribon

Anna Koval i Austin, Texas har inte särskilt mycket att göra på skolbiblioteket där hon jobbar. Dessutom har hennes kompis Dale tjatat på henne att hon ska börja skriva igen. Det har inte blivit något skrivet sen det tog slut mellan Anna och Ian, och det var ett tag sen nu. Så Anna skriver en text om vad hon och hennes kompisar egentligen lekte med sina barbiedockor och lägger ut det på nätet - och får beundrarpost! Folk vill läsa mer av Anna K, som hon kallar sig, och Anna fortsätter gärna att skriva. Hon försvarar sig med att hon inte vill göra läsarna besvikna och att Anna K är en påhittad person när hon låter Anna K få en del saker som Anna Koval inte har. Anna K har t. ex. en underbar pojkvän som heter Ian...

Snart har dagboken blivit en viktig del av Annas liv och den har många läsare. Hon delar med sig av sina tankar och roliga anekdoter från sitt liv, och hon mailväxlar med några av sina läsare. Speciellt Tess, som också bor i Texas och väldigt gärna vill träffa Anna K på riktigt eftersom hon tror att de kommer bli jättebra kompisar etc. etc., och LDobler, som skriver roliga och flörtiga mail och utnämner sig till Anna K's officiella stalker. Snart måste Anna sätta upp ett avancerat post it-lappsystem på väggarna för att hålla ordning på Anna K's liv. Vad har hon skrivit till Tess, till LDobler, i dagboken? Hon får ju inte motsäga sig själv. Ännu mer komplicerat blir det när hon inser att folk som hon känner faktiskt läser dagboken (oops, hon skriver ju att hon fortfarande är ihop med Ian), och när hon träffar Tess på riktigt.

God underhållning och intressant att läsa om hur Anna försöker hålla ordning på sina båda liv. Inte årets bästa bok, men ändå bra om man känner för att läsa nåt chick lit-aktigt. Den blandar vanligt berättande i jag-form med inlägg ur Anna K's dagbok och mail hon får och skriver. Redan i början av boken får läsaren veta att Anna tänker lägga ned dagboken och det här är berättelsen om hur hennes liv utvecklades under det knappa år som den existerade. Pamela Ribon har en egen blog (som jag aldrig har läst) och använder sig säkert av egna erfarenheter. Hon har iaf skrivit om en del av sina egna inlägg och använder dem i boken.

lördag 27 mars 2004

The Cocka Hola Company


The Cocka Hola Company
av Abo Rasul (pseudonym för Matias Faldbakken)

Den här boken har visst blivit väldigt hyllad i Norge (den är norsk alltså). Den känns inte alls som min stil, men den är rätt okej ändå så om man tycker om den här sortens bok så är den säkert jättebra. Den handlar om en grupp människor (med otroliga namn) som alla är knutna till porrfilmsföretaget DESIREVOLUTION. Porrfilmerna är bara en del av verksamheten, den som drar in pengar. Med de pengarna finansierar man bl. a. olika projekt och aktioner som riktar sig mot samhällets normer och värderingar. Speedos projekt är t. ex. att dricka ihjäl sig, och DESIREVOLUTION betalar för spriten. Men mest är det Simpel, en av företagets grundare, som angriper allt som irriterar honom. Och det är mycket.

Att boken inte är min stil beror på att varken personer eller händelser är realistiska. Det är knappast meningen att de ska vara det heller, men det gör att jag inte blir så engagerad. Men det var åtminstone tillräckligt intressant för att jag skulle orka läsa ut boken. Två av karaktärerna, porrskådespelarna Tiptop och Casco, hade jag hemskt svårt att skilja på, men det var troligen författarens avsikt. Det poängterades flera gånger hur lika varandra de var, och ingen av dem hade så mycket personlighet att tala om.

Matias Faldbakken är son till en känd författare, Knut Faldbakken, men ville inte att hans bok skulle bedömas utifrån detta, därav pseudonym. "The Cocka Hola Company" finns inte på svenska.

fredag 26 mars 2004

Persepolis: The Story of A Childhood


Persepolis: The Story of A Childhood
av Marjane Satrapi

BRA BRA BRA!!!!!! Marjane Satrapi föddes i Iran 1969. Under hennes barndom genomgick landet stora förändringar. I skolan hade läraren sagt att shahen var utvald av Gud (vilket enligt Marjanes föräldrar inte var sant), men plötsligt skulle de riva ut alla porträtt av honom ur sina böcker. Marjanes föräldrar var emot shahen, men det blev inte direkt bättre efter den islamiska revolutionen. Här berättar hon om sin barndom i serieformat, och trots krig, förtryck och orättvisor är det faktiskt väldigt roligt. Redan på första sidan berättar hon att 1980 blev alla skolflickor tvungna att bära slöja och på en bild av lekande flickor på en skolgård används slöjan som hopprep och tyglar för att leka häst. En tjej går runt med hela ansiktet dolt i sin slöja och säger "Ooh! I'm the monster of darkness". :)

Åttaåriga Marjane vill bli profet när hon blir stor och funderar över klasskillnader (familjen är ganska välbärgad och har en tjänsteflicka, men samtidigt har Marjane fått ett seriealbum om Marx av sina föräldrar). Tonåriga Marjane är uppkäftig mot sina lärare och får sina föräldrar att smuggla in affischer av Kim Wilde och Iron Maiden från Turkiet. Det här är verkligen bra. Läs!

I augusti ska fortsättningen komma ut. "Persepolis 2: The Story of A Return" ska den heta. Den ser jag fram emot. Kan man franska kan man läsa den redan nu, eftersom det är originalspråket. (Nåt för Camilla kanske?) Marjane Satrapi är numera bosatt i Paris. På franska verkar det finnas fyra delar, men de har slagits ihop två och två på engelska.

-----------------------------------

Uppdatering 27/3. Läs mer om Marjane Satrapi och "Persepolis" här. Man kan också läsa ett par sidor ur albumet, bl. a. den första, som jag har nämnt (den där skolflickorna leker med sina slöjor).

-----------------------------------

Uppdatering 19/4. Böckerna håller på att komma ut på svenska, i fyra delar. Den första har antingen just kommit eller kommer snart.

Svensk smak: Myter om den moderna formen


Svensk smak: Myter om den moderna formen
av Zandra Ahl & Emma Olsson
Foto av Anna Kleberg

Wow, jag har läst en bok som inte är skönlitterär. Det här är en debattbok som handlar om hur vissa saker anses finare än andra. Här är det mest om formgivning, men det gäller ju annat också. Svensk smak anses ju vara att tycka om ljusa enkla strama föremål, men har inte de flesta svenskar söta porslinsdjur och sånt hemma? Vem bestämmer vad som är fint och fult? Massa intressanta frågor tas upp i den här boken, som jag läste ut ganska snabbt när jag väl kommit in i den.

-----------------------

(Jag har för många böcker att skriva om. Det får bli väldigt kort nu.)

tisdag 23 mars 2004

Det blev rea i alla fall

Jag hade ju lyckats hålla mig borta från rean ganska bra i år, men så var jag inne på Wettergrens vid Backaplan idag för att köpa Viveca Lärns "Sol och vår". Läser ju hennes Saltöserie efter årstid och det är väl snart dags att läsa den delen, som är den sista.

... och så hittade jag Daniel Ahlgrens seriealbum "Idiot savant" för 39 kr, "Kärlek" (originaltitel: "Kjærlighet") av Hanne Ørstavik för 49 kr (inbunden!) och "Fullt hus" av Miri Yû (det ska vara ett rakt streck övet U:et, men det finns ju inte på datorn ju) för 39 kr (också inbunden). Mull!

Nu har jag att läsa ...

måndag 22 mars 2004

Skimrande vårar


Skimrande vårar
av Margit Sandemo

Det saknas då inte folk i den här boken. Det är det nyfödda barnet med fel färger, och flickan som råkar illa ut när hon ska gömma undan det innan barnafadern får syn på det. Han kommer nämligen tro att hans fru varit otrogen och med tanke på hans humör är flera personerns liv i fara.

Många år senare får Lisen, en yngre syster till barnet, reda på att hon har en okänd bror.

Och i ett mycket avsides beläget torp bor sex syskon i olika åldrar.

När Lisen börjar göra efterforskningar om sin äldre brors öde förändrar hon många liv.

Helt okej bok, men inte en av Margits bästa. Det är trevlig underhållning, men det kunde varit lite mer om var och en av huvudpersonerna. Boken är ju inte mer än 150 sidor lång.

torsdag 18 mars 2004

Högst älskade


Högst älskade
av Hilde Hagerup

Sedan Elisa var fem har hon och hennes mamma bott hemma hos Elisas mormor. Mamman sitter bara och ser på TV och det är mormor som tar hand om Elisa. Elisa har inga minnen av sin pappa. Faktiskt kommer hon inte ihåg någonting alls av tiden innan hon och mamman flyttade till mormodern. Ingen talar om något för henne heller. För skolkompisarna berättar Elisa att hennes pappa bor i Hollywood och annat i den stilen. Ingen tror på henne och folk säger att hon är lika tokig som sin mamma.

Nu är Elisa 14 år och hennes mormor är död. I ett efterlämnat brev antyder mormodern att det finns en orsak till varför familjen är som den är. I brevet finns också en bild av Elisas barndomshem Bjerkebakk (som hon inte minns) och tågbiljetter dit. Elisa rymmer till Bjerkebakk. Där finns Martin och Johanne, mystiska brev och kanske också svar på allt hon har undrat över.

Jättebra bok! Då tänker jag inte på mysteriet. Det var väl okej, men jag listade ut ungefär vad som hänt ganska snabbt och en bok med den här handlingen skulle lika gärna kunna bli väldigt dålig. Det som är så bra med "Högst älskade" är sättet boken är skriven på och framför allt porträttet av Elisa.

onsdag 17 mars 2004

Svara nu!

Jag har skapat en poll! "Hur mycket pengar lägger du ner på böcker?" Jag vill veta! :)



(Obs! Detta är från den gamla dagboken, inte denna.)

tisdag 16 mars 2004

Bara Alice


Bara Alice
av Maggie O'Farrell

Den här boken gillade jag. Den handlar om Alice, en Londonbo på cirka 30 år som ursprungligen kommer från en liten håla i Skottland. (Nej, det här är inte en Bridget Jones-bok...) Boken inleds med att hon gör en spontanresa till Edinburgh, träffar sina systrar, går på toaletten och ser något så upprörande (vad? vad?) att hon genast åker tillbaka och next thing you know har hon blivit påkörd av en bil och hamnat i koma. VAD det var hon såg i Edinburgh kan man ju undra, men det är inte riktigt att besvara det som är bokens syfte. Historien kommer visserligen dit så småningom, men det är så mycket annat. Glimtar av Alices (Skrivs det Alice, Alice' eller Alices? ... Enligt "Handbok i svenska" av Gösta Åberg ska det vara Alices även om bokstaven E inte uttalas. Då hade jag rätt.) barndom och universitetstid blandas med hur hon träffade sin man och bilder från hennes mammas och hennes farmors liv. Det är inte direkt kronologisk ordning, men det är inte alls svårt att hänga med i vad som händer. Bra bok.

lördag 13 mars 2004

Little Tales of Misogyny


Little Tales of Misogyny
av Patricia Highsmith

Det här är en väldigt kort bok. Mitt exemplar är nästan hälften så litet som en vanlig pocketbok och det är bara 90 sidor. Det är 17 historier i, så "little tales" stämmer bra. Det är inte långa noveller det här. "Misogyny" då? Små kvinnofientliga berättelser? Jo, varje liten historia handlar om en kvinna som genom något personlighetsdrag orsakar sin egen eller andras undergång. Oftast är det någon "typiskt kvinnlig" egenskap eller rentav dygd som överdrivs med katastrofala följder. Vi får lära känna den lilla flickan som klär sig utmanade (hm, gör inte nästan alla det numera?), mamman vars enda mål är att döttrarna ska vara oskulder tills de gifter sig, frun som till sin mans förtvivlan föder barn efter barn efter barn efter..., svärmodern som bor tillsammans med sin dotter och svärson och som gör dem vansinniga genom att aldrig säga nåt och många andra.

Trots att berättelserna är så korta så finns det ändå med tillräckligt med detaljer för att man ska få situationen och atmosfären fullständigt klar för sig, men eftersom alla följer ett liknande mönster så kan de ändå bli en smula enahanda. Men det är elakt och underhållande, och så här korta historier är ju perfekt läsning på spårvagnen/bussen. :)

onsdag 10 mars 2004

Ellisiv, Maria



Ellisiv
Maria
av Frid Ingulstad

I Norge är det väldigt populärt med långa bokserier (Sagan om Isfolket är väl mest känd) som kommer ut i pocket och är billigare än vanliga böcker. Gärna historiska serier, och de är så klart skrivna av norska författare och utspelar sig oftast i Norge. Läs mer hos Huldra (borttaget) och Tone. Tone har läst böcker ur 30 olika serier (hon har en översikt på sin sida) och Huldra har läst ännu fler (orkade inte räkna). Jag är fascinerad av hela grejen, så när jag var i Norge förra året köpte jag några såna här böcker. Nu har jag läst de båda första delarna i Frid Ingulstads serie Kongsdøtrene, som sammanlagt består av fjorton böcker.

Det syns väl inte på bilden, men på framsidan av den första boken, "Ellisiv", står det "Kjærlighet og dramatikk fra vikingtiden". Att det är en "NY NORSK SERIE!" syns väl i alla fall? Frid Ingulstad har baserat den här serien på verkliga händelser (eller åtminstone vad som berättas) och varje bok handlar om en ny kungadotter.

Först ut är Ellisiv, eller Jelisaveta som hon egentligen heter. Hon är en furstedotter från Kiev och har en ivrig friare i den norske krigaren Harald Sigurdsson. Han är egentligen inte tillräckligt fin för henne. Även om hans bror, Olav den helige, var kung, så är ju inte han det. (Särskilt helig är han heller inte, om man säger så.) Men han har planer om att dela kungamakten med sin brorson (den nuvarande kungen) och Ellisiv vill ha honom. Så fursten måste ge med sig. Nu kunde Harald och Ellisiv blivit hur lyckliga som helst, men Harald är inte särskilt lätt att leva med. Han delar inte Ellisivs tro, och dessutom gör han vad som helst för att få mer makt.

Nästa kungadotter är Maria, dottern till Ellisiv och Harald (som numera kallas Hårdråde och är kung av Norge). Hon har inte samma tur i kärlek som sin mor. Maria är nämligen bortlovad till en man, men hon älskar en annan, Kjetil. Det finns inte en chans att hon kommer få Kjetil. Dels har han för låg rang och dels är mannen hon är bortlovad till mycket mäktig (och Harald Hårdråde vill ha makt). Men Maria och Kjetil vill inte finna sig i detta.

Helt okej böcker. "Maria" var lite seg i början, men blev bättre efter ett tag. Det var spännande att se hur det skulle gå för både Ellisiv och Maria. Ofta slutar ju den här typen av böcker lyckligt, men eftersom de här bygger på verkliga händelser så kan man ju aldrig veta. Jag har inte fler böcker i serien, men jag ska köpa några nästa gång jag är i Norge.

tisdag 9 mars 2004

Varje människa är ett skåp


Varje människa är ett skåp
av Lena Larsson

Mina föräldrar läser inte särskilt mycket, men trots det har de en mängd böcker. De har nämligen samlat på alla möjliga uppslagsverk genom Bra Böcker, och då får man en massa andra böcker med i bokpaketen. Jag, som läser, har snott en hel del av dem, speciellt när jag bodde hemma fortfarande. "Varje människa är ett skåp" är "stöldgods". Egentligen har jag aldrig lockats så mycket av titeln eller omslaget, men efter att ha bläddrat lite i den bestämde jag mig för att ta den. Jag har mest tittat på bilderna, för dem finns det många av, men nu har jag läst hela boken.

Det här är Lena Larssons självbiografi. Samtidigt är det som en klippbok som inte nödvändigtvis handlar om henne själv, utan lika gärna om saker hon tycker om eller tycker är intressanta. Vem är Lena Larsson då? Hon var heminredare och väldigt engagerad i boendefrågor. "Slit och släng" var visst hennes idé, och det blev hon väldigt kritiserad för.

Boken handlar alltså väldigt mycket om inredning. Det är faktiskt väldigt intressant, för stilarna ändrades ju mycket under Lena Larssons liv. I boken berättar hon om hur hennes morfar hatade den nya funkisstilen. Själv tyckte hon om den, men det sa hon ju inte högt. Sedan får läsarens följa hennes liv och alla samhälls- och boendeförändringar fram till 90-talet. Boken kom ut 1991. Lena Larsson dog 2000, 80 år gammal.

Läs boken! Nån du känner har den säkert. Annars är den säkert varken dyr eller svår att hitta på loppis/second hand/antikvariat. Mycket från Bra Böcker på såna ställen. Jag misstänker att mina föräldrar inte är de enda som har samlat på Nationalencyklopedin.

söndag 7 mars 2004

Ranma ½ del 4 - Dödskyssen


Ranma ½ del 4 - Dödskyssen
av Rumiko Takahashi

Tjejen på framsidan heter Schampo (ja, faktiskt) och är ännu en fiende ur Ranmas förflutna som helt plötsligt dyker upp. Hon vill döda Ranma, men bara tjej-Ranma alltså. Schampo har ju ingen aning om att Ranma byter kön när han får kallt/varmt vatten på sig, och det leder så klart till förvecklingar.

Kul serie. :)

Del 5 ska komma ut 30/3. Sammanlagt kommer det att bli 38 delar.

- Ranma ½ del 1 - Den fantastiska källan
- Ranma ½ del 2 - Jägaren
- Ranma ½ del 3 - Svarta rosen

lördag 6 mars 2004

Allt för konsten


Allt för konsten
Redaktör: Ingemar Bengtsson
Medverkande: Daniel Ahlgren, Rasmus Gran, Eva Gyberg, Gunnar Krantz, Mats Källblad, David Liljemark, Karna Rusek, Patrik Stigzelius, Calle Thörn, Li Österberg

Jag har faktiskt inte som medveten strategi att läsa allt som Optimal har gett ut, det är en ren slump. I och för sig fick jag ju en del tips från "Allt för konsten 3", så det kanske inte bara är slumpen.

Temat för den här antologin är vardagsrealism och självbiografi. Jag gillar framsidan förresten. Det är ju Daniel Ahlgren (iförd lösskägg) som sitter på café och spionerar på Helena och My från "För fin för denna världen" och "The girl who never fick nån post". :) Fast Daniel Ahlgrenserien i "Allt för konsten" handlar inte om dem, och jag har läst den innan. Däremot fanns det en serie om Isak ifrån Mats Kjellblads (här heter han Källblad) båda album "Garagedrömmar" och "Vakna laglös", och den hade jag inte läst tidigare. Dessutom fanns det en massa andra serier som kan ge vägledning nästa gång jag råkar befinna mig på bibliotekets serieavdelning.

...

Jag tror förresten att det finns 4 Allt för konsten-antologier. Det här är den första och det är därför den inte har ett nummer.

Fickan full av regn


Fickan full av regn
av Jason

Ett norskt seriealbum, och jag läser det på svenska. Skandal! Men man får hålla till godo med vad bibblan har att erbjuda.

Tidigare har jag läst lite av Jason i "Allt för konsten 3" och konstaterat att det inte är min stil. "Surrealistiskt" är ett ord som nämns i baksidestexten på "Fickan full av regn" och sånt begriper jag mig aldrig riktigt på. Men här var det faktiskt helt okej. (Jag fattade vad som hände. Däremot ska jag nog inte försöka analysera nåt, om man säger så... Hehe. Men det kanske inte är meningen heller. Jag tycker att vi bestämmer att det inte är det.)

Det handlar om ett par, Iselin och Stian, som är unga och nyförälskade. Men tyvärr är Iselins före detta pojkvän en jätteond yrkesmördare och han tror att han äger henne. Problem...

Jag kanske inte kommer att gå och köpa det här albumet (och om jag skulle göra det så skulle jag självklart köpa det på norska), men det är möjligt att jag kommer att läsa fler Jasonalbum. Bibliotek är bra. :)

fredag 5 mars 2004

The Lovely Bones


The Lovely Bones
av Alice Sebold

På väg hem från skolan blir fjortonåriga Susie Salmon inlurad i en jordhåla av en granne. Där våldtar och mördar han henne. Kroppen hittas aldrig, bortsett från ena armbågen.

Det låter ju som en väldigt trevlig bok det här... Men den är inte så hemsk som man kan tro. Det är Susie som berättar. Hon är i sin himmel (alla har varsin, där det de önskar finns, och ibland överlappar himlarna varandra). Härifrån kan hon se vad som händer på jorden, och hon observerar hur hennes familj försöker hantera sorgen och ovissheten över vad som har hänt Susie. Men det är inte bara elände. Susie gläder sig med systern Lindsey när hon gör allt som Susie inte fick växa upp och göra.

Jag gillar idén med Susie i sin himmel, och tonen är ofta lättsam och kul, men jag tyckte inte att boken var sådär toppen-toppen ändå. Helt klart bra, men inte fantastisk.

torsdag 4 mars 2004

Vakna laglös


Vakna laglös
av Mats Kjellblad

Fortsättning på "Garagedrömmar". Det har gått sex år sedan dess. Isak har jobbat på dörrfabriken under de åren, men nu har han sagt upp sig för att skriva dikter istället.

Jättebra skildring av att bo i en liten håla (Osby, fast det skulle kunna vara nästan varsomhelst) där det inte finns nåt att göra utom att supa, hålla på med bilar eller bilda familj. Musikföreningen som Isak är med i försöker visserligen få dit lite kultur, men de lägger ner väldigt mycket jobb utan att det blir så väldigt stora resultat.

...

Min lillebror efter att jag beskrivit handlingen för honom: Dörrfabrik? Som i Kungsäter!
Jag: Ja, eller nästan som Derome såg, säkert.
(Vi kommer ifrån Derome. Kungsäter är en by ("landsby" för norska läsare) 2 mil bort.)

Och huset där Isaks lägenhet ligger påminner om huset där jag bodde när jag pluggade i Halmstad. Speciellt det kombinerade duschrummet/tvättstugan i källaren.

...

Det här är ett seriealbum förresten. Jag kanske borde tala om det och inte bara utgå från att alla vet. :)

tisdag 2 mars 2004

Am kürzeren Ende der Sonnenallee


Am kürzeren Ende der Sonnenallee
av Thomas Brussig

Nästan hela Sonnenallee ligger i Västberlin. Bara runt 60 meter ligger på fel sida om muren. Det är där Micha och hans kompisar bor. Allihop är kära i samma tjej, Miriam. Men Miriam är bara ihop med killar från väst.

Fast en dag får Micha ett kärleksbrev från Miriam. Det vill säga, han tror att det är ett kärleksbrev. Han tror att det är till honom. Han tror att det är från Miriam. Säker kan han inte vara, för innan han hinner öppna det blåser det iväg och hamnar vid muren. Och går man in där blir man skjuten. Hur ska han kunna få läsa brevet?

Såna här händelser är typiska för den korta änden av Sonnenallee. Boken är full av komiska (eller kanske snarare tragikomiska) episoder. Personerna är ofta ganska ytligt beskrivna, men det är helt klart läsvärt ändå. och så fick jag övat mig lite på tyska. :)

Det verkar faktiskt som om boken är baserad på en film (inte tvärtom), och att Thomas Brussig var med och gjorde filmen också. Filmen heter bara Sonnenallee. Undrar om det är skådespelarna från filmen som är på framsidan av min bok.