söndag 25 september 2005

Män som hatar kvinnor


Män som hatar kvinnor
av Stieg Larsson

Det här är första delen av tre i denna deckarserien, Millennium. Fler böcker kommer det inte att bli, författaren dog efter att ha lämnat in dessa tre manus till förlaget.

Mikael Blomkvist, ekonomijournalist och en av grundarna och delägarna av tidskriften Millennium, döms till tre månaders fängelse för förtal av en av Sveriges främsta finansmän, Wennerström. Historien var visserligen sann, men kunde i slutändan inte bevisas. Eller nåt sånt, jag tyckte inte att just den biten av boken var så himla intressant. Det förstör Millenniums trovärdighet en smula och många annonsörer drar sig ur. Speciellt de som har med Wennerströms imperium att göra förstås. Millennium är ingen stor tidning. Framtiden är mörk.

I det läget får Mikael ett förslag av en annan finansman, Henrik Vanger. Han är runt 80 år och Vangerimperiet är inte så stort som förr, men fortfarande en kraft att räkna med. Det drivs förstås av yngre förmågor numera. Officiellt vill Vanger att Mikael skriver en bok om släkten Vanger och dess historia. Men i själva verket vill han att Mikael ska göra ett försök att lösa en 40 år gammal gåta. Vem mördade Harriet Vanger?

Harriet var Henrik Vangers brorsdotter, och när hon var sexton år gammal försvann hon spårlöst från den ö där stora delar av klanen bodde, och fortfarande bor. Henrik Vanger har varit besatt av fallet ändå sedan dess och nu vill han att ett sista försök att lösa fallet görs innan han dör. Han vill att Mikael under ett år ska bo på ön och rota i vad som kan ha hänt. Han kommer få rejält betalt och dessutom - Henrik Vanger har en del intressant information om Wennerström. Denna kommer Mikael att få ta del av när året har gått. Desutom kommer det se bra ut om Mikael håller sig borta från Millennium ett tag. Han tackar ja.

Lisbeth Salander är en ung kvinna med sociala problem och en djup misstro mot myndigheter. Trots att hon egentligen är väldigt intelligent och fullt kapabel att klara sig själv har hon blivit omyndigförklarad. Men ett fåtal personer har insett hennes värde. En av dessa är hennes arbetsgivare på ett säkerhetsföretag. Lisbeth Salander är den bästa de har när det gäller personundersökningar. Visserligen dyker hon inte upp om hon inte känner för det, hon brukar inte ens prata om hon inte vill, men hon kan ta reda på precis allt om vem som helst. Hur hon bär sig åt är en hemlighet.

På något sätt blir Lisbeth inblandad i fallet Harriet. Tillsammans försöker hon och Mikael Blomkvist ta reda på vad som hände med Harriet den där dagen för 40 år sedan.

Stieg Larsson var chefredaktör på Expo, en tidskrift som bevakar högerextrema rörelser, och det märks att detta med nazism etc. var ett ämne han kunde. Dessutom, som titeln mer än antyder, är ett tema i boken mäns våld mot kvinnor. Kanske lite väl mycket om just det. Det hade faktiskt räckt med något mindre extremt. (Fast nu ska jag väl inte avslöja för mycket om handlingen.) Men det var en spännande deckare och jag ska läsa de två andra också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar