måndag 22 oktober 2007

Susanne i prästgården


Susanne i prästgården
av Lisa Eurén-Berner

Om det verkar som att jag läser Sprakfåleböcker allt oftare numera så kan det nog stämma. Jag har insett att jag aldrig kommer ta mig igenom hela serien inom rimlig tid omjag inte snabbar på, och hela villa jag läsa. Om det inte skulle bli rent otroligt tråkig framöver.

Så vad gör då Susanne i en prästgård? Jo, Erik, den trevlige student hon träffade i föregående bok och som hon har umgåtts en hel del med på sista tiden (får man veta), är prästson. Han pluggar i Stockholm (inte till präst) och Susanne ska följe med honom hem över jullovet. Jag är helt säker nu på att det blir Erik Susanne gifter sig med (kommande boktitlar avslöjar också en del), för det skulle bli väldigt svårt för författaren att få dem att bryta på ett vettigt sätt nu. Inte för att jag tycker att de borde göra det alltså, jag bara påpekar att det är lätt att förutse nu. :)

Susanne har ju träffat Eriks familj tidigare (när hon missade sin tågstation och fick gå av på Eriks istället), så det är hon ju inte så nervös över. Men hennes busige lillebror Peter vill gärna följa med, för det är alltid Susanne som får åka ut och resa, aldrig han. Till en början kommer inte detta på fråga, men så skriver Eriks mamma i samma ärende. Erik har nämligen två bröder som är ungefär i Peters ålder... Så mycket motvilligt måste Susanne ha lillebror med sig, och oroa sig för att han ska ställa till nåt eller uppföra sig illa. Dessutom pratar han ofta förskräcklig stockholmsslang. :)

Ja, så är det lite diverse händelser, dramatiska, dråpliga etc. Susanne är väldigt lik Inga-Maja (original-Sprakfålen), Erik är rätt lik Greger (Inga-Majas man), men har inte Peter lite mer personlighet än Klas (Inga-Majas lillebror)?

Och är inte omslagen på sådana här gamla flickböcker helt fantastiska? Även om Erik ser lite dum ut på båda han har varit avbildad på.

Förresten, nu har det tydligen blivit fred, för Susanne nämner detta. Hon drömmer om att få resa till andra länder nu när det är möjligt.

Sprakfåleböckerna:
1. "Fröken Sprakfåle"
2. "Fröken Sprakfåle växer upp"
3. "Fröken Sprakfåle på grönbete"
4. "Fröken Sprakfåle förlovar sig"
5. "Fröken Sprakfåle byter namn"
6. "Unga fru Sprakfåle"
7. "Sprakfålen tar farväl"
8. "Inga-Majas baby"
9. "En liten sprakfåle till"
10. "Sprakfålen tar semester"
11. "Susanne på egen hand"
12. "Mamma opp i dagen"
13. "Susanne och en ann'"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar