onsdag 21 maj 2008

The Complete Dirty Laundry Comics


The Complete Dirty Laundry Comics
av Aline Kominsky-Crumb, R. Crumb & Sophie Crumb

Det här är en samling serier som R. Crumb och Aline Kominsky-Crumb har ritat tillsammans då och då, mellan 70- och 90-talet. När det gäller deras dotter Sophie så kommenteras det på omslaget att hon har medverkat "sometimes, when she felt like it". Hon var omkring 12 år när det här albumet gavs ut, men senare har hon tydligen ritat en del egna serier. Det är för övrigt hon som har gjort huvudpersonen Enids teckningar i filmen Ghost World. (Terry Zwigoff, som gjorde den filmen, har även gjort en dokumentär om R. Crumb och hans familj.)

Idén med Dirty Laundry-serierna är att R. Crumb och Aline Kominsky-Crumb tecknar sig själva, vilket gör att nästan varenda serieruta är ett samarbete. Deras stilar är ganska olika, men det smälter för det mesta ihop ändå. Handlingen är för det mesta hämtad ur verkligheten, även om jag antar att avsnittet med utomjordningarna inte är den enda gången som de har skruvat till det en del. Ibland känns det avslöjande (det är väl därför serien kallas "Dirty Laundry"), och det är ofta väldigt, väldigt grovt. En del av avsnitten gillar jag, en del tycker jag är mindre bra, en del är bara konstiga och verkar inte alls följa någon plan. De är ju ofta ritade med några års mellanrum, så de olika serierna skiljer sig mycket åt.

Nu vill jag läsa Aline Kominsky-Crumbs självbiografi (i text och serier) "Need More Love", som jag har fått av Kristin, precis som det här seriealbumet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar