söndag 4 maj 2008

Die fließende Königin


Die fließende Königin
av Kai Meyer

Det här är den andra tyska fantasyboken jag läser som utspelar sig i ett alternativt Venedig. Den förra var "Tjuvarnas herre" av Cornelia Funke. (Det var såpass länge sedan jag läste den att jag inte har skrivit om den i bokdagboken.) Den förra tyska boken jag läste utspelade sig för övrigt också i Venedig till stor del. Och en annan tysk bok som jag har läst utspelade sig lite i Venedig. Tyskar gillar Venedig?

Boken börjar med att två flickor, Merle och Junipa, som vuxit upp på två olika barnhem, färdas i gondol till spegelmakaren Arcimboldos hus, där de ska bli lärlingar. Man inser snart att det här inte är det vanliga Venedig. Det berättas om sjöjungfrur, som här är groteska havsvarelser som av venedigborna används som en sorts dragdjur, och levande stenlejon, som används som riddjur. Vem den Flytande Drottningen verkar till en början oklart, men hon skyddar Venedig i alla fall Venedig på något sätt. Staden är belägrad, men ännu inte erövrad, av egyptiska flottan. Faraonernas rike är en stormakt, och har lagt allt land omkring Venedig under sig.

Junipa är mycket tacksam över att Arcimboldo vill anta henne som lärling. Hon är nämligen blind. Men det visar sig att Arcimboldo har en lösning på det. Merle är dock skeptisk till hans lösning, och hon undrar även över en del mystiska saker som pågår i huset. Men det är inte i Arcimboldos hus som Merles liv verkligen ändras. Det är när hon och vävarlärlingen Serafin är lite väl nyfikna under en tur i staden som de råkar hamna på fel plats vid fel tid. Egyptierna har kommit på ett sätt att besegra den Flytande Drottningen, och Merle råkar finnas till hands för att drottningen ska kunna använda henne i sin flykt. Men det betyder att Merle måste fly från Venedig, som alltså är helt omringat av egyptier...

"Die fließende Königin" är den första delen i en trilogi. Det ska bli spännande att få veta mer om en mängd saker som man hittills bara har fått veta lite om eller som har antytts. Sjöjungfrurna och stenlejonen bl.a., men också Egypten, och Helvetet, som verkar vara ungefär som ett vanligt land. Det finns i alla fall upptäcktsresande som har varit där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar