måndag 26 maj 2008

Eternals


Eternals
av Neil Gaiman
Illustrerad av John Romita Jr.

"Eternals" är den andra av Neil Gaimans två projekt för Marvel. Den första var "1602", och den gången gjorde han sin egen variant av kända superhjältar som Spindelmannen och X-men. Men den här gången handlar det om karaktärer som inte alls är lika kända och som jag aldrig hade hört talas om tidigare, nämligen Eternals. Det verkar som om det inte har blivit så många serier om dem genom åren, för det har väldigt lägligt kommit ut en samlingsvolym som tydligen innehåller alla de ursprungliga Eternalsserierna från 70-talet.

Berättelsen fokuserar på ett antal människor, som snart visar sig tillhöra en helt annan art - Eternals. De har alla speciella krafter, de har levt otroligt länge och de borde egentligen ha en uppgift, t.ex. att bekämpa alla Deviants, en mosterliknande art som är deras fiender. Det är bara det att alla Eternals har glömt bort vad de är, utom ett par stycken. En av dem, Ikaris, har tagit på sig uppgiften att leta upp de övriga och få dem att minnas.

Det finns många trådar i handlingen: en kupp i en gammal sovjetstat, en stor fest, en superpopulär barnstjärna, dokusåpan America's Next Superhero, gammal mytologi och hur det kom sig att en sorts apa började utvecklas till människa en gång i tiden. På slutet passar förstås allt ihop väldigt elegant.

I seriealbumet finns även en hel del bonusmaterial. Skisser från skapandet av serien, information om de gamla Eternalsserierna och intervjuer med bl.a. Neil Gaiman och Tori Amos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar