lördag 11 juni 2011

Frälst förmögen förskingrad


Frälst förmögen förskingrad: Historien om Hanna Lindmark och Margaretaskolan
av Ewonne Winblad

Valet av den här boken berodde naturligtvis helt och hållet på omslaget och lite på baksidestexten. Jag hade aldrig hört talas om varken Hanna Lindmark eller Margaretaskolan tidigare.

Som barn blev Hanna Lindmark bortauktionerad när hennes far inte hade råd att ta hand om sina barn längre. Under en stor del av sitt liv var hon piga. Hon var också djupt religiös och drömde om att bli missionär. Men i stället startade hon en framgångsrik affärsrörelse. Hennes Margaretaskolor (den första öppnades 1905), som till slut fanns en många svenska städer, var dels hushållsskolor, men också knutna till serveringar, butiker där man kunde köpa färdiglagad mat och festvåningar som kunde hyras. Alla elever och anställda skulle vara kristna och alkohol fick inte förekomma ens på de privata festerna i Margaretaskolans festvåningar. Hanna Lindmark ville skänka delar av vinsten till utlandsmission, men hon och hennes man blev också stormrika.

Det var efter Hanna Lindmarks död som problemen började. För vissa i omgivningen kom hennes testamente lite som en chock, och bland annat hennes styvbarn kände sig överkörda. (Egna barn hade hon inte. Hon hade gift sig lite senare i livet med en änkling.) De som skulle dela på den större delen av arvet, själva affärsrörelsen, var fyra religiösa förbund. Med den nya styrelsen dröjde det inte särskilt lång tid förrän Margaretaskolorna slutade gå med vinst, och till slut lades ned. Hur kom det sig egentligen? Det verkar inte som om någon tillfredsställande förklaring gavs.

Ewonne Winblads intresse för Hanna Lindmark och Margaretaskolan har sin botten i att hennes svärmor var släkt med Hanna Lindmark och var en av de släktingar som blev utbildade och fick jobb inom Margaretaskolan. Hanna Lindmark anställde gärna släktingar, naturligtvis under förutsättning att de var kristna och skötsamma. Hon tycks ha varit ganska hänsynslös, vilket ju kanske var en av orsakerna till vissa ändringar i hennes testamente. Det finns också en mycket tragisk historia om hur en släkting (och jag undrar om det inte är författarens svärmors mamma) säljer sitt hus till underpris för att hon ska få komma och jobba hos Hanna, men i sista minuten får veta att Hanna har ändrat sig. Det tog flera år för kvinnan att komma på fötter ekonomiskt igen. Varför? Jo, Hanna Lindmark hade fått nys om vissa rykten som gick om kvinnans son, och då ville hon inte ha med dem att göra längre.

Under Ewonne Winblads efterforskningar om Margaretaskolan fick hon tillfälle att ta del av en del dokument från företagets sista år. Och där avslöjades orsaken till dess nedgång och fall, som tystades ner på tiden det begav sig (ca. 1960-talet) för att undvika skandal. Och det är ju inte direkt något man gick ut med senare heller. Däremot verkar man inte ha haft något emot att Winblad fick läsa handlingarna och berätta om sina upptäckter.

En intressant bok om ett företag som verkar ha varit enormt stort i omkring 50 år, men som man aldrig har hört talas om. Hanna Lindmarks väg till makt och rikedom är också fascinerande, särskilt om man tänker på vilka otroligt enkla förhållanden hon kom från. Ofta framstår hon inte som särskilt sympatisk, men det måste hon ju ha varit ändå. Hennes styvbarn verkar ju ha tyckt mycket om henne, åtminstone tills testamentsuppläsningen.

Sedan tycker jag att det var lite förvirrande att penningsummor anges i dagens penningvärde. Det står i bokens inledning att det är så, men jag blir ändå förvirrad när det börjar dyka upp olika penningsummor. Dagens pengar eller dåtidens? Kanske hade det varit bättre att använda de faktiska summorna och ibland ange hur mycket pengar det hade motsvarat idag. Speciellt om man har tänkt sig att boken ska leva kvar ett tag.

Jag tänker också på att Margaretaskolan, om den fanns idag, skulle ha varit trendig. Kanske inte just smöruppläggningarna, som verkar ha varit väldigt viktiga (smör signalerade rikedom för Hanna Lindmark), men hela husmors- och hushållsskolegrejen. De som t.ex.läser Underbara Clara kanske vore intresserade av att läsa "Frälst förmögen förskingrad" också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar