lördag 4 juni 2011

High Soft Lisp


High Soft Lisp
av Gilbert Hernandez

Egentligen tycker jag bättre om Gilbert Hernandez äldre serier, när han skrev om Palomar. Jag gillar de nyare också, men helst när de är ganska realitiska. Ibland är det så himla utflippade karaktärer och händelser ... Jag tycker inte lika mycket om det. I det här albumet är det väl lite blandat. Jag gillar nog ändå det mesta.

I "High Soft Lisp" får vi dels följa Fritz (som egentligen heter Rosalba, men hennes pappa tyckte att hon var lik Fritzi Ritz) liv, från att hon är en töntig high school-tjej tills hennes karriär som stjärna i en rad lågbudgetfilmer. Speciellt fokus är det på hennes kärleks- och sexliv. Hennes olyckliga kärlek till en musiker och alla hennes äktenskap. Hon är förresten utbildad psykiater (psykoterapeut?), men har nästan mest problem själv. Det handlar också mycket om hennes röst. Hennes "high soft lisp". Fritz läspar, det har man ju alltid tydligt kunnat se i pratbubblorna. ("Mark treated me the betht of my three huthbandth, but it'th no thecret that I never loved him.") Men det poängteras flera gånger här att hennes röst och är mycket ljus och barnslig, och någon slänger ur sig att detta skulle tyda på att hon blivit utsatt för sexuella övergrepp som barn. Man tänker då att det bara är en elak kommentar, men det kommer finnas anledning att komma ihåg den kommentaren.

(När man pratar om att Fritz har en sån barnslig röst kommer jag förresten att tänka på den här roliga norska reklamen.)

Samtidigt följer vi också Mark Herrera, som är någon sorts motivationscoach, och alla hans äktenskap. Varav ett med Fritz så klart. Ett ganska stormigt äktenskap.

Det jag gillar med serien är att egentligen har allt liksom redan hänt. Man har hört tidigare, i andra serier som har handlat mer om hennes systrar och systerdöttrar, att Fritz varit gift och skild. Men nu får man några pusselbitar till.


Love and Rockets "Volume 1":
1. "Music For Mechanics" (Los Bros Hernandez)
2. "Chelo's Burden" (Och här med.) (Los Bros Hernandez)
3. "Las Mujeres Perdidas" (Los Bros Hernandez)
4. "Tears From Heaven" (Och här.) (Los Bros Hernandez)
5. "The House of Raging Women" (Los Bros Hernandez)
6. "Duck Feet" (Los Bros Hernandez)
7. "The Death of Speedy" (Jaime Hernandez)
8. "Blood of Palomar" (Gilbert Hernandez)
9. "Flies On the Ceiling" (Los Bros Hernandez)
10. "Love and Rockets X" (Gilbert Hernandez)
11. "Wigwam Bam" (Och här.) (Jaime Hernandez)
12. "Poison River" (Gilbert Hernandez)
13. "Chester Square" (Jaime Hernandez)
14. "Luba Conquers the World" (Gilbert Hernandez)
15. "Hernandez Satyricon" (Los Bros Hernandez)

Mer av Gilbert Hernandez:
- "Fear of Comics"
The Luba Trilogy:
1. "Luba In America"
2. "Luba: The Book of Ofelia"
3. "Three Daughters"

Mer av Jaime Hernandez:
- "Whoa Nellie!"
- "Locas In Love"
- "Dicks and Deedees"
- "Ghost of Hoppers"
- "The Education of Hopey Glass"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar