lördag 10 september 2011

Norska bokserier i många delar

Jag läser ju en del av dem. Bara en liten bråkdel av det som finns förstås. Jag hade kanske läst fler om jag hade bott i Norge, men frågan är ju om jag hade hunnit med att följa fler. Just nu läser jag Legdebarna och Livets døtre, och egentligen har jag ju börjat på Huset Arent också. Jag har också några fler kandidater på gång. Läsa klart Arvesynd (Malin på Granlunda) och läsa om Sagan om Isfolket till exempel.

Men jag tycker att det är roligt att läsa OM serierna också, även om det är serier som jag inte har tänkt börja på själv. Jag gillar att genren finns helt enkelt. Om man nu kan kalla det en genre. Det kan ju handla om lite vad som helst. Men oftast är det en ung stark kvinna som är huvudpersonen, även om hon kan hinna bli gammal under seriens gång. Det är oftast en historisk serie och Norge brukar åtminstone vara utgångspunkt för böckerna. Och så kommer det ut nya delar i serien flera gånger om året, med jämna mellanrum. Och det kan bli många delar.

Det finns en Norske Serier-sajt och en Norske Serier-blogg. De drivs av ett av förlagen som ger ut såna här böcker, så den handlar ju om deras serier och författare, inte om alla som finns. Men jag hittade en mycket intressant artikel där om den norska serieromanens historia, skriven av bokserieförfattaren Elin Brend Johansen. Läs den om du är nyfiken på vad det här egentligen är.

De säger förresten serieböcker eller serieromaner, men det funkar inte så bra på svenska eftersom det låter som tecknade serier då. Norrmännen har ett eget ord för just tecknade serier (som är något så enkelt som tegneserier) och slipper blanda ihop det med bokserier och TV-serier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar