lördag 24 september 2011

Stuck Rubber Baby


Stuck Rubber Baby
av Howard Cruse

Den här var svår att skriva om. Jag vill att du ska vilja läsa den, för den är så otroligt bra. Så jag ska försöka att inte berätta för mycket, fast jag nästan bubblar över med kommentarer om hur bra DET var, och när DET hände, och hur obeskrivligt hemskt och sorgligt DET var.

Med risk att skrämma bort någon ska jag börja med att berätta att "Stuck Rubber Baby" är ett seriealbum, men det är ett av de få som verkligen gör skäl för namnet "graphic novel". Det är ju en roman.

Toland Polk är en ung man i den amerikanska södern under den tid som han senare, när de exakta datumen är bortglömda, kallar för Kennedytiden. Tidigt sextiotal. I hans hemstad Clayfield är ras-segregationen stenhård. Medborgarrättsrörelsen är mycket aktiv och kämpar för de svartas rättigheter, men deras politiska motståndare är också starka och verkar inte tveka inför att ta till våld.

Det här bildar bakgrunden till berättelsen om Tolands kamp med sig själv. Han har redan insett att han är bög, men det kan man helt enkelt inte vara i Clayfield vid den här tiden. Toland har ju hört ryktas om några - varav en hittades ihjälslagen utan att man ens åtalade mördarna. Alltså måste han försöka bli, eller åtminstone verka vara, heterosexuell. Det går ganska bra till en början. Toland blir till och med ihop med en tjej, Ginger. Men någonstans där börjar det bli väldigt svårt. Visst, Toland tycker mycket om Ginger, men inte riktigt på det sättet.

Samtidigt öppnar sig nya världar för Toland. Ginger är starkt engagerad i de svartas rättigheter (vilket inte ses med blida ögon av många andra vita) och Toland dras med. Han får nya vänner. Några av dem är svarta, och några av dem är homosexuella och så öppna med det som det går att vara i den typen av samhälle. Men Toland står fast vid sitt beslut och försöker att inte avslöja sig. Men även ett sådant beslut får följder.

Howard Cruse målar upp en levande bild av Clayfield och dess invånare. Det är inte bara Toland och Ginger som läsaren lär känna, utan även en mängd av deras vänner, Tolands tuffa syster Melanie som blir allt olyckligare tillsammans med sin make, den lokale ledaren för medborgarrättsrörelsen Reverend Pepper och hans kloka hustru och många många andra.

Jag tycker att man ska läsa "Stuck Rubber Baby" för att den är så himla bra. Så gör nu det. :)

1 kommentar: