söndag 8 juli 2012

En smakebit på søndag (vecka 27)


Det här är veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv.

Jag har hållit på med Jane Austens "Persuasion" nästan hela veckan. Det går inte så snabbt att läsa den här boken, men den är värd tiden det tar. Den handlar om Anne Elliot, som för åtta år sedan blev avrådd från att tacka ja till ett frieri eftersom mannen saknade pengar, ställning etc. Nu ångrar hon att hon lät sig övertalas.

Annes pappa, Sir Walter, lägger stor vikt vid skönhet och favoriserar äldsta dottern Elizabeth. I motsats till Anne är Elizabeth fortfarande lika vacker som i tonåren.
His two other children were of very inferior value. Mary had acquired a little artificial importance by becoming Mrs. Charles Musgrove; but Anne, with an elegance of mind and sweetness of character, which must have placed her high with any people of real understanding, was nobody with either father or sister; her word had no weight, her convenience was always to give way - she was only Anne.
(Jane Austen, "Persuasion", s. 3-4)

16 kommentarer:

  1. Denna har jag inte läst och smakbiten gör nog dessvärre att jag inte vill läsa den heller. Jag har högt blodtryck som det är och den lilla texten gör mig riktigt arg :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte så farligt. Förutom för deras högre rangs skull, så är det inte så många som fäster så stor vikt vid Annes pappa och syster.

      Radera
  2. Tack för smakbiten. Det är ju en klassiker.

    SvaraRadera
  3. Kommer man seg forbi første kapittelet, så er den ikke så tung å lese lenger :) likte den godt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker inte att den är tung direkt, men lite tidskrävande. :)

      Radera
  4. Tusen takk for smakebiten:-) Har ikke lest denne men jeg tror jeg skal en gang. Ha en fin Søndag videre:-)

    SvaraRadera
  5. Tusen takk for smakebiten :-)

    SvaraRadera
  6. Har hørt så masse bra om denne klassikeren at den skal jeg lese en vakker dag også:) Takk for smakebiten:) Ikke enkelt å være Anna skjønner jeg:) Ha en fin søndagskveld!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är bra, så det tycker jag. :)

      Nej, det är tur att hon har vänner som uppskattar henne också.

      Radera
  7. Har nettopp kjøpt alle novellene til jane Austen, så gleder meg til å kunne fordype meg i hennes verden:)

    Ha en fin kveld :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, då har du många bra böcker att läsa nu. :)

      Radera
  8. Denne har jeg lyst til å lese! Litt spesielt også siden det er den siste romanen Austen fullførte, og siden jeg ikke har lest noen av bøkene hennes på engelsk skal jeg ta sikte på det :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är visst många som har just Persuasion som sin favorit-Austen. :)

      Radera