torsdag 19 juli 2012

The Sigh


The Sigh
av Marjane Satrapi

Jag visste inte ens att den här boken fanns innan jag såg den på Faraos cigarer i Köpenhamn. Något nytt av Marjane Satrapi - måste så klart köpas!

Det här är faktiskt inte ett seriealbum, utan i stället en saga, men med gott om illustrationer. Den påminner en del om "Prins Hatt under jorden" och ibland tänker man att den säkert skulle passa in i "Tusen och en natt".

Handlingen är att en rik köpman lovar att köpa varsin present till sina tre döttrar under en handelsresa. Den yngsta dotterns önskning visade sig dock omöjlig att uppfylla, så hon får ingen present. Då suckar hon besviket - och med sin suck tillkallar hon en mystisk varelse, Sucken Ah. Han kan uppfylla den yngsta dotterns önskning, men han kommer kräva en gentjänst ... Och sedan fortsätter det på traditionellt sagovis med en del svåra uppdrag för den yngsta dottern.

Jag tror att det är en saga som passar både barn och vuxna. Jag har förstås inte testat den på några barn ... Men det är ju en saga! Samtidigt har den en humor som tilltalar vuxna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar