måndag 26 november 2012

From Hell


From Hell
av Alan Moore
Illustrerad av Eddie Campbell

Härligt med ett seriealbum som är så tjockt och tungt att man nästan måste sitta upp med nån sorts stöd för boken. Till exempel ett bord. Lite opraktiskt, men mycket att läsa! Och när det är så här bra så får det gärna vara mycket av det.

"From Hell" är Alan Moores stora verk om Jack the Ripper-morden. Han har valt att följa en teori som jag tror numera är avfärdad av de flesta (jag håller mig inte a jour med det senaste inom ripperologin), men det är inte så viktigt. Det här är ingen deckarhistoria. Vem Jack the Ripper var och varför han mördade fem kvinnor är egentligen inte det viktigaste. Men det blir en väldigt bra historia av det. Och ett tillfälle att berätta om tidsepoken, offrens liv och inte minst om myten Jack the Ripper. Det är ju något med just den här myten som gör att det här inte är några bortglömda händelser för över hundra år sedan. Olösta gåtor har ju förstås alltid en attraktion, men det måste finnas tusentals mord där man aldrig har fått fast någon mördare. Här nämns att morden bland annat kan ses som en sammanfattning av 1800-talet och ett förebådande av 1900-talet.

I den här versionen är det drottning Victorias läkare William Gull som antas vara mördaren. (Ingen spoiler - det är ju han som är på omslaget med kniv och blodig skjorta.) Det finns ett politiskt motiv, men Gull är ... inte helt normal och han har en del egna motiv, av den magiskt rituella sorten.

Det finns så många detaljer här. Allting från information om förhållandena för de fattigaste i Whitechapel till möten med en rad kända personer från den här tiden. Och också väldigt mycket om arkitektur. Det är viktigt. Det finns också en 30-40 sidor med fotnoter, som jag rekommenderar att man läser. Här får man reda på precis vad som är påhittat och vad som är baserat på vittnesuppgifter etc. Dessutom är de ofta ganska roliga mitt i fasorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar