lördag 31 mars 2012

På X i min bokhylla


Jag blev tvungen att fuska. Jag har ingenting på X i mina bokhyllor. Jag skulle ju kunna haft nåt X-men-album. Eller kanske en bok om nån som heter typ Xavier eller Xochitl och som bär huvudpersonens namn. Men det har jag inte. Alltså tar jag inte en bok som börjar på X, men en som börjar på nåt som låter som bokstaven X. Ex-.

- "Exlibris: En vanlig läsares bekännelser" av Anne Fadiman. Jag har inte läst den än, men den låter ju som om den skulle passa mig perfekt. En bok om läsning och böcker.

fredag 30 mars 2012

På W i min bokhylla


Typisk bokstav som det mest finns engelska titlar på i hyllan.

- "Watchmen" av Alan Moore, tecknad av Dave Gibbons. Ett skitbra seriealbum. Kanske att jag borde se filmen ... Men det känns inte nödvändigt.

- "Watermelon" av Marian Keyes. Kul! Var det inte ett tag sedan jag läste något av henne nu? Jag lär ju ha ett par olästa här någonstans.

- "Wintering" av Kate Moses. En roman om Sylvia Plath. Verkar bra.

- "We Need To Talk About Kevin" av Lionel Shriver vill jag verkligen läsa.

- "Wolf Hall" av Hilary Mantel. Bokreafynd. Jag förväntar mig en helt fantastisk historisk roman här.

Sånt jag berättar för Allah


Sånt jag berättar för Allah
av Saphia Azzeddine

"Sånt jag berättar för Allah" stod på bibliotekets ungdomsavdelning, men jag vet inte om den räknas som en ungdomsbok ... Den stod säkert där för att den kan tänkas vara en vuxenroman som "unga vuxna" gillar.

Jbara är en ung flicka i en liten nordafrikansk by. Själv kallar hon den för "världens rövhål". Alla är fattiga och obildade och allt är smutsigt och fult. Jbara längtar bort och säljer sin kropp för några chokladkex och ett bägare av sin älsklingyoghurt, som är rosa och söt. Hon får sin chans när hon först kommer över en väska full av fina saker och sedan blir utkastad av sin pappa för att hon har dragit skam över familjen. Men det är inte så lätt att klara sig ensam heller.

Jbara är inte stolt över allt hon gör, men hon finner kraft i sin kärlek till Allah, som hon talar med nästan jämt. Hon tycker själv att hon har en mycket renare tro än folk i hennes by som mest bekymrar sig över vad som är syndigt eller inte. Själv tycker hon att det viktigaste är att älska Allah, och det är inte alltid så lätt.

En riktigt bra bok. Lite deppig handling kanske, men å andra sidan är Jbara full av kamplust, ilska och humor. Och språket är uppfriskande grovt. ;)

torsdag 29 mars 2012

På V i min bokhylla


Känns som att jag börjar närma mig slutet av alfabetet nu. V står för:

- "Vargtimmen" av Denise Mina. Jag har inte läst den än men är säker på att den kommer vara bra.

- "Vårt hem är vårt slott" av Shirley Jackson. Det var länge sedan jag läste den, men gillade den gotiska stämningen. Eh, jag minns det som en gotisk stämning i alla fall. Men när läste jag den? På högstadiet?

- "Vi faller" av Pär Östling började jag läsa en gång, men av någon anledning kom jag av mig efter något tiotal sidor. Men jag ska försöka igen.

- "Venusdeltat" av Anaïs Nin har jag inte heller läst. Jag köpte den idag faktiskt, när jag var på modevisning i den lokala pingstförsamlingens second hand-butik.

onsdag 28 mars 2012

På U i min bokhylla


Dags för nästa bokstav i hyllan - U.

- "Ursula, Under" av Ingrid Hill var en bok jag köpte utan att ha hört talas om den förr, men den var en trevlig överraskning.

- "Uke 43" av Hanne Ørstavik. Jag har tyckt om det mesta jag har läst av Ørstavik. Till exempel den här.

- "Underdog" av Torbjörn Flygt börjar det bli ett tag sedan jag läste. Jag tyckte att den var bra då, men nu kommer jag inte ihåg så mycket. Kanske på tiden med en omläsning? Och att sedan läsa fortsättningen "Outsider".

- "Ute av verden" av Karl Ove Knausgård har jag inte läst. Men jag tror jag ska läsa den innan jag tar itu med alla Min kamp-böckerna. Lite jobbigt att han skriver så tjocka böcker att just "ta itu med" känns som det bästa uttrycket.

tisdag 27 mars 2012

På T i min bokhylla


Det är inga svårigheter att hitta böcker på T i min bokhylla, det svåra är att välja.

- "Trellfødt" av Trude Brænne Larssen är första delen i bokserien Ulveøyne, som utspelar sig på vikingatiden och har fantasyinslag. Jag gillar serien, även om det kanske blir lite mycket flykt efter hand. Men det kan ju lätt bli det när huvudpersonerna är trälar som inte vill finna sig i det livet.

- "Toffs bok. Med kommentarer av Muham Bentson" av Kalle Dixelius är en himla bra dystopi.

- "Tithe" av Holly Black har jag läst ett par gånger. Bra! Jag har läst fler av Blacks "verkligheten + älvor"-böcker och gillar alla, men de här som är tänkta för tonåringar är jag mer förtjust i än Spiderwick-böckerna.

- "Tårtgeneralen" av Filip Hammar & Fredrik Wikingsson har jag inte läst än. Den kan vara bra, den kan vara dålig. Jag vet inte hur det blir när Filip & Fredrik ska skriva skönlitteratur, men i TV är de ju bra på den här typen av historier.

måndag 26 mars 2012

Lille Prinsen


Lille Prinsen
av Joann Sfar
efter Antoine de Saint-Exupérys berättelse

När jag lånade "Lille prinsen" på biblioteket passade jag på att låna Joann Sfars serieversion av boken också. Det är precis samma berättelse, men berättad på ett lite annorlunda sätt. Jag tycker bättre om Sfars version än originalet, men är fortfarande inte överdrivet förtjust i historien. Det som gör den här bättre tycker jag är att saker visas i bild i stället för att berättas. Även om originalet också är illustrerat så är det ändå ganska mycket beskrivningar av hur saker och ting ser ut. Jag gillar hur Sfar har inspirerats av Saint-Exupérys bilder men ändå tecknat med sin egen stil. Men slutet - fortfarande konstigt.

På S i min bokhylla


Jag fortsätter med alfabetet. S är en bokstav som det finns ganska mycket att välja på. Som dessa:

- Sayonara September av Åsa Ekström. En bra svensk manga som det hittills har utkommit två delar i. Jag har för mig att det ska bli tre.

- "The Suspicions of Mr Whicher or The Murder at Road Hill House" av Kate Summerscale är en helt fantastisk bok som undersöker viktoriernas förhållande till brottslighet, polisväsendets framväxt, deckargenrens ursprung m.m. med utgångspunkt i ett på sin tid mycket uppmärksammat verkligt mordfall.

- "Strange As This Weather Has Been" av Ann Pancake är en mycket bra roman om fattigdom och miljöförstöring i Appalacherna. Jag kom att tänka på den här boken idag eftersom jag har börjat läsa "Hungerspelen" och distriktet som huvudpersonen kommer från lät som om det kunde vara ett framtida Appalacherna. Och det var det också, fick man reda på efter några fler sidor.

- "Sanningen i fallet Bertil Albertsson?" av Håkan Nesser ska ge mer information om vad som egentligen hände i "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö". Spännande, men jag måste absolut läsa om "Kim Novak ..." innan jag läser den här.

- "Shantaram" av Gregory David Roberts. Ja, när ska man egentligen läsa den här? Alla som har läst den säger att den är så himla bra, men det finns så många andra böcker som lockar mer.

söndag 25 mars 2012

En smakebit på søndag (vecka 12)


Det här är veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv.

Jag håller på med två böcker just nu, men en är på tyska så jag citerar inte ur den. Får bli den andra då. :)

Ofta har jag blivit kallad överkänslig. Men tänk om det är den som kallat mig så som faktiskt är underkänslig? Mycket är en fråga om projicering.
(Mia Skäringer, "Avig Maria", s. 8)



Precis som Skäringers förra bok är det här en samling med blogginlägg och krönikor. Och eftersom många som kommer läsa det här inlägget nog är från Norge så kanske jag bör tillägga att Mia Skäringer är en svensk skådespelerska och komiker.

lördag 24 mars 2012

Det är 1988 och har precis börjat snöa


Det är 1988 och har precis börjat snöa
av Sigge Eklund

Omslagsbilden är från samma bildserie som den på Tore Renbergs "Kompani Orheim", och de båda böckerna har ett liknande tema. De är båda barndomsskildringar där en far som är svår att leva med är avgörande för stämningen i hela familjen. Båda har väl dessutom en mer nutida tråd, där det numera vuxna barnet försöker bearbeta barndomens upplevelser och sin relation till fadern.

I Sigge Eklunds bok är pappan inte missbrukare (som i Renbergs bok), han är bara väldigt självupptagen och lättstött. Han är framgångsrik och är något fint inom det socialdemokratiska partiet. När statsministern håller tal kan pappan stolt säga att det minsann är han som har skrivit talet. Den äldste sonen, han som minns, tillbringar en stor del av sin uppväxt med att försöka efterlikna sin far. När han inte till exempel bränner upp myror med aceton tillsammans med sina kompisar.

Det är en bra skildring av en barndom som kanske egentligen inte var så jättesvår. Men vem har sagt att en barndom måste vara outhärdlig för att vara värd att skildras i bokform?

Det som är lite speciellt med boken, och skapade lite extra intresse, är ju att den är självbiografisk och att minst halva släkten är kändisar. Förutom Eklund själv så är ju hans far, farfar, farmor och bror åtminstone lite kända. Alla är med i boken. Fast det är ju ändå en roman. Alla kan vara påhittade. Det spelar inte så stor roll för min del. Jag vet ändå inte vilka de flesta av dem är.

På R i min bokhylla


På R finns det många titlar. Bland andra de här:

- "Rebecca" av Daphne Du Maurier, som jag har tänkt läsa i flera år. Hittills har det inte blivit av, men det ska!

- "Remarkable Creatures" av Tracy Chevalier. Historisk roman om fosillsamlande. Jag gillar det.

- "The Remains of the Day" av Kazuo Ishiguro fick jag överta av min syster nyligen. Hon köpte den när hon pluggade engelska, men var inte intresserad av att behålla den.

- "Red as Blood or Tales from the Sisters Grimmer" av Tanith Lee är en samling med kända sagor i ny tappning. Med övernaturliga inslag, höll jag på att säga, men hur var det nu med sagorna från början?

- "Roseanna" av Maj Sjöwall och Per Wahlöö är kanske inte favoriten, men får representera hela serien om Martin Beck och de andra. R kan ju också stå för Roman om ett brott.

- "Rabbinens katt" av Joann Sfar är ett underbart seriealbum. Trist bara att det aldrig släpptes en andra volym. Och att jag inte kan franska. Men jag får väl köpa resten på engelska då ...

fredag 23 mars 2012

Kära Lotta


Kära Lotta
av Merri Vik

Lotta har tydligen jobbat klart på sjukhuset i Stockholm, och blir nu "kidnappad" av Giggis kusin Babban. Babban har bestämt sig för att resa till Värmland och utforska kända spökhus, och hon vill ha med sin syster Peg, Lotta och Giggi. Babbans lilla busfrö till son ska också med. Kanske att det är lite lite störigt när dt här gänget dyker upp på olika värdshus i Värmland och vill bo där trots att det inte alls är säsong (och t.o.m. stängt på ena stället). Men vad gör man inte för att författaren och journalisten Babban ska få inspiration?

De råkar förstås ut för en del äventyr, och hemma i sin stad råkar Lotta ut för fler tokigheter. Men hon och hennes mamma räddar också farbror Urban, som har blivit allvarligt sjuk i sin skrivarstuga. Tyvärr verkar Paul bara se de tokiga sakerna, och skäller på Lotta för att hon är så barnslig. Om det är mognad han är ute efter så kanske han inte borde vara ihop med en fem år yngre tjej (de är 19 och 24 nu, så det är inte lika uppseendeväckande längre), kan ju jag tycka ... Lotta blir ledsen, men tant Bernhardina kommer med tröstande visdomsord.

Det hela slutar med att Lotta söker nytt jobb.

Det här känns som en ganska viktig bok i serien, eftersom den handlar så mycket om Lottas och Pauls olikheter och att det har gått så långt så att de nästan omvärderar förlovningen. Det var kanske dumt att förlova sig så tidigt? De har ju varit lika olika hela tiden, men då verkar de ha haft mer överseende med varandra. Nu har ju Lotta också slutat skolan, och i stället för att följa sin ursprungliga plan och Pauls goda råd har hon i stället gjort helt andra saker.

Lotta-böckerna:
1. "Det är Lotta, förstås!"
2. "Ja, se Lotta!"
3. "Lotta är sig lik"
4. "Skärp dig, Lotta!"
5. "Lotta slår till"
6. "Fara på taket, Lotta!"
7. "Vilken skiva, Lotta!"
8. "Skriv upp det, Lotta!"
9. "Rena snurren, Lotta!"
10. "Se dig för, Lotta!"
11. "Bra gissat, Lotta!"
12. "Platt fall, Lotta!"
13. "Rena mörkret, Lotta!"
14. "Hejda dej, Lotta!"
15. "Full fart, Lotta!"
16. "Arma Lotta!"
17. "Vilken fullträff, Lotta!"
18. "Håll masken, Lotta!"
19. "Lotta i topp"
20. "Var glad, Lotta!"
21. "Vilken vals, Lotta!"
22. "Festligt, Lotta!"
23. "Vilken tur, Lotta!"
24. "Alla tiders Lotta"
25. "Rena karusellen, Lotta!"
26. "Ge aldrig upp, Lotta!"
27. "Mitt i prick Lotta!"
28. "Lotta går till sjöss"
29. "Det spökar, Lotta!"
30. "Lotta går till väders"
31. "Heja Lotta!"
32. "Toppen, Lotta!"
33. "Fyndigt, Lotta!"
34. "Full rulle, Lotta!"
35. "Rena cirkusen, Lotta!"
36. "Rakt i plurret, Lotta!"
37. "En ros åt Lotta"

På Q i min bokhylla

Det är inte bara jag som håller på med det här. Några andra är t.ex. Anna (och dagarna går ...) som redan har tagit sig igenom hela alfabetet, Mrs Calloway och Bokmoster.


Själv har jag kommit till Q. Jag hade inte så mycket på Q.

- "Quo vadis" av Henryk Sienkiewicz är en sån där bok som man knappt märker att man har. Jag har inte läst den och har inga omedelbara planer på att göra det heller. Men kanske en dag ...

- "Queen of Babble" av Meg Cabot har jag inte heller läst, men det kan jag ju åtminstone tänka mig att jag kommer göra.

torsdag 22 mars 2012

Slavenes by


Slavenes by
av May Grethe Lerum

Karl Martin är fortfarande ett barn, men har hamnat i så mycket trassel att han gör bäst i att lämna landet. Den gåtfulla Nadjana erbjuder sig att ta honom utomlands, till Ryssland, som hon gissar är hennes eget hemland. Hon har antagligen någon gång råkat ut för något så hemskt att hon har förträngt alla barndomsminnen, för hon minns inget av sin uppväxt. Men det ryska språket, maten och i viss mån landskapet känns bekant. Och nu på äldre dagar vill hon gärna återse det hon tror är hennes hemland.

Nadjana och Karl Martin hamnar i St. Petersburg, som tsaren Peter den store just håller på att bygga. Tsaren tycker att Nadjana är spännande och de blir vänner. Men tsar Peter är farlig och oberäknelig även om man är hans vän. och ännu farligare kan han bli för Karl Martin. I det här landet är ju orättvisorna ännu större än vad de var i Norge, och Karl Martin kan inte tåla att överheten behandlar vanligt folk illa.

Ett lite osannolikt parti av den här serien kanske. Vad är chansen för att Karl Martin och Nadjana skulle hamna i de här kretsarna liksom? Men det ger ju serien lite variation och är rätt spännande. Men jag tror ändå att det kommer bli roligare att läsa om Karl Martins tvillingsyster hemma i Norge. Jag gissar att det kommer handla om henne senare.

Livets døtre:
1. "Bøddelens kvinne"
2. "Marias bok"
3. "Blodsbånd"
4. "Brutte lenker"
5. "Soningstid"
6. "Veier over hav"
7. "Øye for øye"
8. "Vinterfrukt"
9. "Fortidens synder"
10. "Opprør"

På P i min bokhylla


Jag hade kanske inte mycket på O, men på P fanns det att välja på!

- "Pride and Prejudice" av Jane Austen gillar jag.

- "Pride and Prejudice and Zombies" av Jane Austen och Seth Grahame-Smith har jag inte läst än, men jag har hört att den helt oväntat ska vara bra.

- "Persuasion" av Jane Austen har jag inte heller läst, men om man inte räknar zombieboken så är det nästa Austenbok som jag tänker läsa.

- "Pirater!" av Celia Rees är en historisk ungdomsbok som jag minns som bra ... Det var inte så länge sedan jag läste den att jag var en ungdom, men det var ändå några år sedan.

- "Push" (eller "Precious" som min heter) av Sapphire var det däremot inte alls länge sedan jag läste och den var jättebra!

Mig blir du snart kär i


Mig blir du snart kär i
av Nanna Johansson

Nanna Johansson var på radio (alltså hon brukar vara på radio i Tankesmedjan, men detta var ett annat program men också på P3) och det pratades om hennes nya seriealbum. Måste läsas, tänkte jag. Letade efter det på biblioteket men de hade det inte (än). Fast jag hade ju inte läst något av Nanna Johanssons tidigare seriealbum heller, och de är säkert lika roliga ... Det blev "Mig blir du snart kär i", som innehåller humorserier och dessutom en del andra projekt, typ egenhändigt pysslade påhittade matvaruförpackningar.

Det är svårt att beskriva humor, så det är inte alltid jag bloggar om när jag läser just humorserier. Men, vad ska jag säga om detta?, det här är typ en blandning sött, grovt, seriöst, roligt och tramsigt. Jag blir inte helt lyrisk, men jag gillar det.

onsdag 21 mars 2012

Och nu ...

"Die verlorene Ehre der Katharina Blum oder: Wie Gewalt entstehen und wohin sie führen kann".

Man ska alltid ge sina böcker snärtiga titlar! ;)

På O i min bokhylla


Jag hade inte alls många böcker på O! Fler än tre dock, men jag valde ut de här.

- "Oskuld och arsenik" av Dorothy Sayers. Jag kanske borde läsa mer Sayers ...

- "Om någon vrålar i skogen" av Malin Biller. Fantastiskt bra seriealbum.

- "Ormar och piercing" av Hitomi Kanehara har jag inte läst, men den är väldigt snygg med sin speciella design.

måndag 19 mars 2012

Skruvens vridning


Skruvens vridning
av Henry James
Uppläst av Ewa Fröling och Sten Ljunggren

Först och främst tycker jag det är taskigt av förlaget att kalla Sten Ljunggren för "Ljuggren" på omslaget. ;)

Sedan vill jag säga att nu förstår jag äntligen den här novellen lite bättre. Jag har läst den tidigare, på engelska, men den är inte enkel. Nu när jag har läst (lyssnat på) den igen, på svenska, förstår jag mera av den. Sedan är ju novellen inte enkel i sig själv heller. Tvetydigheten är ju en av sakerna som har gjort den så känd. Hemsöks de båda barnen verkligen av spöken eller är det guvernanten som är galen? Förutom den frågan, som tydligen inte går att besvara med säkerhet, finns det massor av annat som kan tolkas på otaliga sätt.

Jag har nog blivit lite bortskämd av allt mitt Harry Potter-lyssnande. De har nog haft väldigt stora resurser vid inläsningen av de böckerna. Den här inläsningen känns långt ifrån lika perfekt. Det är en del stakningar och någon gång börjar Fröling om på en mening. Så gör man ju så klart när man läser högt, men det känns inte som om man hade låtit det passera utan omtagning när det gäller de brittiska Harry Potter-ljudböckerna. Men så ligger det väl också lite mer pengar i att läsa in dem ... Men jag tycker att Ljunggrens inledning är en bättre inläsning än den del som läses av Fröling, alltså större delen av novellen.

söndag 18 mars 2012

En smakebit på søndag (vecka 11)


Det här är veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv.

Det måste ha sett vansinnigt ut. Jag vek mig framåt, rätade upp mig i sista minuten bara för att svaja till åt andra hållet. Men mina fötter, som inte längre kändes som mina därför att jag inte tordes röra dem, tycktes ha ingått en förening med rullbrädan.
Nu var jag framme vid flaggan - reklamen för färgfilm.
Min räddning, tänkte jag och sträckte ut handen för att hugga tag i den.
Räddning! I nästan tiondels sekund kunde jag ha exploderat.
Den förbaskade flaggan på sin pinne lossnade ur stödet, och med flaggan i handen susade jag vidare ...
(Merri Vik, "Kära Lotta", s. 94)




Jag hade svårt att välja ett citat ur den här boken. Ofta finns det gott om roliga samtal mellan t.ex. Lotta och kompisen Giggi som passar att citera, men jag hittade inget riktigt bra i just den här boken. Så jag valde helt enkelt den scen som visas på omslaget. :)

Jag vet inte om skateboards var det senaste 1979, men det kan det säkert ha varit. (Jag är född 1978, så jag höll inte riktigt koll på trender på den tiden.) Lotta blir i alla fall påkörd av en kille på skateboard och som "skadestånd" vill hon testa den. Det går sådär ... Intressant är att det antyds att hon är för gammal för såna tokigheter. Hon är nitton!

fredag 16 mars 2012

På N i min bokhylla


Vad kan jag ha som börjar på N då? Jo, bland annat de här:

- Nana av Ai Yazawa. En manga som jag tycker mycket om, men som tyvärr aldrig verkar bli avslutad. Volym 21 är den hittills sista och har varit det ett tag nu, efter att Yazawa drabbades av sjukdom och tvingades göra ett uppehåll i serien. Man vet inte om hon någonsin kommer återuppta arbetet med Nana.

- "Need More Love" av Aline Kominsky Crumb är en tjock självbiografi i form av serier, konst, text etc. Bra!

- "Nattens barn" av Inger Edelfeldt är en gammal favorit. Egentligen ska väl titeln vara "Juliane och jag", men min pocket gavs ut i samband med att den gick som TV-serie, och TV-serien hette Nattens barn.

- "Nede i himmelen" av Tove Nilsen har jag inte läst än, men det är ju en fortsättning på hennes fantastiska Skyskrapertrilogi.

Inferno


Inferno
av Fabian Göranson efter August Strindberg

"Inferno" är Strindbergs (kanske påhittade) skildring av den kris han hamnar i när han lever ensam i Paris efter att hans fru (Frida Uhl) har rest för att ta hand om parets sjuka dotter. Han ägnar sig åt kemiska experiment som verkar vara dömda att misslyckas, ser tecken och komplotter överallt och är över huvud taget i väldigt dåligt psykiskt skick.

Jag har aldrig läst den riktiga "Inferno", utan bara Fabian Göransons serietolkning. Jag gillar den! Även om jag förstås inte kan säga hur väl Göranson har lyckats med tolkningen. Jag blev i alla fall frestad att läsa originalet, men efter att ha läst Bokmosters tankar om den vet jag inte om jag vill det längre. Jag kanske hellre ska satsa på "En dåres försvarstal". Eller ingen alls ...

Göranson tecknar realistiskt (alltså "snyggt", eller vad man ska säga), men också medseriernas symboler och kroppsspråk. Jag har inte riktigt föreställt mig Strindberg som söt förr, men så har jag ju inte heller sett honom med stora seriegester tidigare. :)

torsdag 15 mars 2012

Han tänkte på dem som färger


Han tänkte på dem som färger
av Johanna Thydell

Som vanligt blir det en fördröjning mellan att jag läser en bok och att jag bloggar om den. Så dumt nog har jag redan glömt mycket av den här novellen. Jag fick inget riktigt grepp om den. Kanske lite för att jag var tvungen att sluta läsa mitt i, inte följa med bussen till slutdestinationen. Kollektivtrafiken här i stan är inte som i t.ex. Göteborg, så det hade blivit så jobbigt att ta sig hem då. Jag skyller allt på Hallandstrafiken!

Det är något med familjerelationer i alla fall. Ett vuxet syskonpar och deras döende mamma.

onsdag 14 mars 2012

På M i min bokhylla


- "Maus" av Art Spiegelman. Det klassiska seriealbumet om förintelsen, där judarna är möss och nazisterna katter. Det är två volymer. Båda är med i bild här.

- "Marika" av Andrea Cheng. Jag har inte läst den här boken än, men jag utgår från att den är oerhört bra. Hur skulle den kunna vara annat? ;-) Den utspelar sig i Ungern, där Marika verkar vara ett relativt vanligt namn.

- "The Man Who Was Thursday" av G. K. Chesterton är en bok som Neil Gaiman ofta rekommenderar, t.ex. i sin blogg. Jag har ju inte läst den själv än ... Många av böckerna jag väljer ut är såna som jag ser fram emot att läsa, snarare än såna som jag redan har läst. Har man en stor SUB så har man! Chesterton skrev detektivhistorierna om Fader Brown (något jag också ska läsa en vacker dag), men det här ska vara nån sorts märklig spionroman.

- "The Miseducation of Cameron Post" av Emily M. Danforth. En ungdomsbok som har varit söndagssmakbit flera veckor hos Mari. Den här ska jag försöka läsa ganska snart. Handlar om en ung lesbisk tjej i en amerikansk småstad på 90-talet, och hur hennes religiösa släktingar skickar henne på omvändelseläger (som i bli hetero, inte bli frälst, fast det kanske ingår i paketet). Verkar också innehålla två av mina favoritsaker, alltså dockskåp och dinosaurier.

tisdag 13 mars 2012

Så som du hade berättat det för mig (ungefär) om vi hade lärt känna varandra innan du dog


Så som du hade berättat det för mig (ungefär) om vi hade lärt känna varandra innan du dog
av Jonas Hassen Khemiri

Ännu en Novellix. Ännu en bok där jag inte bör avslöja för mycket, kanske helst inget alls. Lite ångest, ganska sorgligt, väldigt Khemiri. Lång titel!

På L i min bokhylla


L som i långvarigt projekt. Men roligt att välja ut böckerna. :)

På L blev det:

- "Lagom finns bara i Sverige och andra myter om språk" av Mikael Parkvall. Kul och lärorik bok som avlivar en del myter.

- "Lotta är sig lik" av Merri Vik. För att jag ju bara måste ha med en Lottabok! Det är en slump att det blev just den här. Eller, detta är den första vars titel börjar med "Lotta", så inte riktigt en slump ändå.

- "The Lost Art of Keeping Secrets" av Eva Rice. En trevlig bok om en tonårsflicka från en ruinerad överklassfamilj i 50-talets England.

- "The Long Song" av Andrea Levy. Jag har inte läst den, men den är väldigt snygg. :)

måndag 12 mars 2012

På K i min bokhylla


Det blev lite många böcker på K kanske. De ville simma ur bild när jag skulle fota. ;-)

- "Kafka på stranden" av Haruki Murakami. Ska läsas någon gång i framtiden. Jag har läst och gillat annat av Murakami.

- "Kompani Orheim" av Tore Renberg är den av böckerna om Jarle Klepp som jag gillar bäst. D.v.s. jag har bara hunnit läsa de tre första än. Det finns ju två till hittills och jag läste i en intervju med Renberg att han kan tänka sig att återvända till Jarle Klepp under resten av sitt liv. Så det kan nog bli några böcker till.

- "Karlstad zoologiska" av Hanna Hellquist, som jag lyssnar på på radio varje morgon på jobbet. Det här handlar om hennes barndom med en väldigt udda pappa och massor av djur.

- Kick off! av Yokaj studio. Rolig svensk manga. Tyvärr hann den bara börja (det finns två volymer) innan den lades ned. Väldigt synd. Det hade kunnat bli så bra.

- Kare first love av Kaho Miyasaka. Japansk manga som jag blev väldigt förtjust i p.g.a. det trovärdiga i skildringen av huvudpersonen Karin (ja, man kan heta Karin i Japan). Jag höll på att bli tvungen att byta språk för att den slutade ges ut på svenska (men fortsatte på engelska), men som tur var gavs de sista två delarna ut på annat förlag efter en lång väntan.

- "Karins broderier" av Karin Holmberg var en present av en kompis. Många kul broderiidéer. Visserligen har jag inte försökt mig på någon av dem än, men jag gillar att tänka att jag ska.

Lille prinsen


Lille prinsen
av Antoine de Saint-Exupéry

Läst mest för att ha läst. Det är ju en klassiker.

Jag har svårt för såna här böcker som liksom ska förmedla vishet och befarade att "Lille prinsen" skulle vara en sådan. Och det var den väl också, men inte så farligt som jag hade trott.

Det handlar om en pilot som störtar i en öken, där det finns en barn som kommit från en annan planet. Han berättar om sin planet, som är mycket liten men där det finns en vacker blomma, och om sina upplevelser på andra planeter. Oftast är planeterna mest som en sten i rymden, där det finns en enda person som har någon speciell egenskap. Någon vill kanske bestämma och en annan dricker för mycket. Slutet var mest konstigt. Nej, det här var inte riktigt min grej.

söndag 11 mars 2012

Lära sig


Lära sig
av Cilla Naumann

Det är väl dumt att skriva för mycket om en novell. Man bör ju inte avslöja för mycket. Den här handlar i alla fall om en lärare som inte har varit engagerad i sitt jobb på länge och som har börjat få avsmak för själva skolan han arbetar i. Av någon anledning är det en elev som för honom sticker ut från mängden. Egentligen är det kanske inte något särskilt med henne, men något med henne provocerar honom oerhört. Jag gillar den här novellen. Känns som att författaren har lyckats fånga något här.

Tony växer upp


Tony växer upp
av Agnes von Krusenstjerna

"Tony växer upp" var Agnes von Krusenstjernas tredje bok, om jag har räknat rätt, och den som blev hennes genombrott. De två första ska ha varit mer åt flickbokshållet. "Tony växer upp" handlar ju också om en ung flicka i skolan och i hemmet, som ju flickböcker ofta gör, men två centrala teman är sexualitet och sinnessjukdom, och det handlar väl flickböcker från den här tiden inte om. Jag gillar att det finns ett helt kapitel som bara handlar om vilka flickböcker Tony tycker om. En av favoriterna är ju "Unga kvinnor" och hon har så klart läst en av de första svenska översättningarna, där de unga kvinnorna har andra namn än i originalet.

Den här första boken om Tony (senare kom ytterligare två) handlar om hennes barndom, från vad som väl är hennes tidigaste minnen och fram till sextonårsåldern. Boken är från 1922, men det här utspelar sig tidigare. Tony är nog född i slutet av 1800-talet. (Tony är förresten inte vara ett smeknamn, utan hon heter verkligen Tony. På den tiden användes Tony och liknande namn som flicknamn.) Hon är enda barnet i ett hus med många vuxna, och rent av gamla, människor. Hennes far är egentligen glad och lättsam till sin karaktär, men han är också tyngd av bekymmer. Tonys mor är, som så många i hennes släkt, drabbad av psykisk sjukdom. Hon sitter alltid i sitt rum och verkar inte lägga märke till omvärlden, inte ens på den lilla dottern. Tony drömmer om att få modern att le, men hon reagerar aldrig. Det finns också en oro för att sjukdomen ska ha gått i arv till Tony.

Det berättas också om små vänner, olika släktingar och sådant som intresserade Tony som barn. Hon lever ganska skyddat, och för det mesta behöver hon inte bry sig om de vuxnas angelägenheter. Men det finns undantag. Det finns också beskrivningar av barnbaler och julkalas, och om en resa till släktingar där hon kommer i kontakt med mycket nytt och obekant.

Man kan märka att det är samma författare som till Fröknarna von Pahlen-böckerna, men den här boken känns lite mer ... normal. Kritiken mot Fröknarna von Pahlen på 30-talet var väl att böckerna var omoraliska och helt sjuka, och jag vill ju helst inte ansluta mig till den falangen, men den serien blir faktiskt rätt sjuk så småningom. Fast det är mycket möjligt att en nutida läsare blir upprörd av helt andra saker i de böckerna än vad som chockerade folk på 1930-alet. Jag har däremot svårt att tänka mig att "Tony växer upp" skulle uppröra någon så här 90 år efter att den kom ut, men den är inte heller så tam att den blir ointressant. Jag kommer i alla fall att läsa de andra två böckerna om Tony också.

En smakebit på søndag (vecka 10)


Det här är veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv.

- Ja, tsaren er en hard herre ... Hvert år kommer nye fattigfolk til Petersburg. Fanger, jordløse, slaver tatt i krigen ... mange av dem svenske. Men også adelssønner, fint folk fra Moskva, ja endatil fra Ukraina og fjerne sletteland ... Alle sammen kommer de hit og får krøket ryggen i de evige sumpdemningene. Et ufattelig slit. De bygger stadig nye kanaler, nye demninger mot havet. Og hvert hus som skal bygges skal først få et fundament. Tusener av menn bærer steinen og jorden som skal til i fillesekker. Det sies at steinen hentes helt fra Ukraina, at jorden blir båret av slaver i måneders reise herfra ... uten vogner, uten trekkdyr, selv uten en eneste håndkjerre.
(May Grethe Lerum, "Slavenes by", s. 14)



"Slavenes by" är den elfte boken i serien om Livets døtre. Jag har inte kommit så långt i serien trots att började på den för flera år sedan. Det har inte riktigt blivit så att jag plockar upp nästa bok så fort en är utläst. Men det är ändå en spännande serie.

I förra boken blev det omöjligt för den unge sonen till Marja, som har varit huvudperson i de senaste böckerna, att stanna kvar i Norge. Det var uppror, och han var inblandad trots att han är så ung. Så det bestämdes att Marjas mystiska väninna Nadjana skulle resa iväg med honom. Nadjana är så mystisk att hon inte ens vet själv var hon kommer ifrån från början. ;-) Men hon tror att det kan vara från Ryssland.

lördag 10 mars 2012

Harry Potter and the Order of the Phoenix


Harry Potter and the Order of the Phoenix
av J. K. Rowling
Uppläst av Stephen Fry

Jag tror inte att jag avslöjar för mycket när jag säger att Lord Voldemort är tillbaka. Dels för att alla antagligen redan vet vad som händer, dels för att det måste hända någon gång, det är ju det serien handlar om. Harry bevittnade återkomsten och hans närmaste vänner tror honom. Ron och Hermione så klart, och Rons föräldrar och professor Dumbledore och flera andra. Men den officiella linjen är att Voldemort inte alls är tillbaka. Trollkarlspolitikerna pumpar ut den informationen med hjälp av trollkarlstidningen The Daily Prophet och de flesta tror på detta. Att Voldemort är borta för alltid och att Harry antingen är förvirrad eller försöker göra sig intressant.

Det nya skolåret blir inte enkelt. Harry har återigen fått dåligt rykte och dessutom finns det en ny lärare i försvar mot svart magi, en häxa som är utsedd av regeringen - Dolores Umbridge. Hennes makt över Hogwarts blir större och större. Hennes uppgift är att hålla eleverna lugna och ovetande, och hon kan använda vilka medel som helst. Nya regler utfärdas ideligen och straffen mot den som bryter dem är stenhårda. Riktigt obehagligt att läsa om. Men jag gillar verkligen att Rowling har skapat den här typen av karaktärer. Allt är liksom inte svart eller vitt. Hjältarna behöver inte bara kämpa mot ondskan, utan även mot de som egentligen borde vara på den goda sidan, men som i stället passar på att öka sin egen makt med motiveringen att de vill "allas bästa".

Som tur är finns det ju också en sida som verkligen kämpar emot Voldemort och hans anhang. En grupp som kämpade mot honom förra gången han var aktiv, och som tror på Harry när han säger att Voldemort har kommit tillbaka. Dessutom finns det en del Hogwartselever som tror på Harry och Dumbledore, och inte på regeringen eller den nya skolledningen. Och de förbereder sig i hemlighet för strid.

Det är nog mer spännande, och även mörkare än de tidigare böckerna. Hogwarts känns inte längre så säkert och trivsamt, och hot från yttervärlden kommer närmare. Samtidigt finns det massor av trådar i handlingen som inte är hemska. Harry försöker t.ex. dejta en tjej på skolan, och Rons bröder Fred och George står som vanligt för en massa ofog. Särskilt nu när de inte längre respekterar skolledningen. När Dumbledore har tvingats kliva åt sidan finns det inga skäl att ta hänsyn längre.

Medan jag lyssnar kommer jag också ihåg att inför den här boken var det en stor grej att J. K. Rowling hade avslöjat att en av de viktigaste karaktärerna skulle dö. Hon har verkligen haft kul med det, för jag vet inte hur många gånger man tror att någon av de viktigaste ska dö. Det är verkligen många som råkar illa ut här. Men jag har ju läst boken tidigare, så den här gången visste jag vem som skulle dö. Det blev inte lika spännade, men desto roligare att se hur Rowling har lagt upp alla falska alarm.

På J i min bokhylla


Det blev ingen bokstav igår, kanske för att jag råkade somna ... Annars hade jag redan valt ut och tagit kort på några böcker på J. Men det får bli J idag i stället.

- "Josie Under Fire" av Ann Turnbull är en av böckerna i serien The Historical House, med böcker av Turnbull och två andra författare. Om serien hade funnits då, och varit översatt till svenska, hade jag säkert älskat den på mellanstadiet. Men den är bra nu med. Just "Josie Under Fire" tar upp attityder mot vapenvägrare under blitzen i Storbritannien, och det har jag nog aldrig läst om förr.

- "Julpyssel de luxe" av Josefin Ekman var det bästa fyndet på årets bokrea. Jag tror inte den var med i katalogen utan att det var från butikens egen utrensning. Bara 30 kronor. Framåt november ska här pysslas! Inser när jag ska tagga inlägget att Josefin Ekman är samma person som skrev reportageboken "Rockabilly - En bok om de sista romantikerna".

- "Jag, robot" av Isaac Asimov. Sci-fi brukar alltid kännas ... inte så lockande. Men den här är riktigt bra. Och en klassiker.

- "Jonathan Strange & Mr Norrell" av Susanna Clarke. Inte världens mest lättlästa fantasyroman, men åh så bra!

torsdag 8 mars 2012

På I i min bokhylla


Titta, det blev som ett tema idag också! Böcker om verkliga personer.

- "I skuggan av ett brott" av Helena Henschen är en roman om de von Sydowska morden, som inträffade i Henschens släkt ganska långt innan hon föddes men ändå kom att prägla även hennes uppväxt.

- "Inferno" är Fabian Göransons serietolkning av Strindbergs bok med samma titel. Hos Bokmoster läser jag att "Inferno" kanske inte alls har verklighetsbakgrund, men det är ju ändå Strindberg som är huvudpersonen.

- "Istanbul: Minnen av en stad" av Orhan Pamuk handlar både om staden och om Pamuks eget liv. Vi hade den som extrabok i Läsecirkeln en gång. Jag har för mig att det tog lång tid innan det blev av att läsa den, men när man väl läste var den riktigt bra!

- "The Immortal Life of Henrietta Lacks" av Rebecca Skloot. Oläst här hemma, men hyllad av andra.

- "Ida Maria från Arfliden" av Ann-Madeleine Gelotte är en barndomsfavorit. En bilderbok om Gelottes mormors uppväxt. Jag tyckte mycket om de detaljerade teckningarna.

Sagan om älgtjuren Skutt och den lilla prinsessan Tuvstarr


Sagan om älgtjuren Skutt och den lilla prinsessan Tuvstarr
av Helge Kjellin
Illusterad av John Bauer

Nu blev det kanske inte så mycket girl power på Internationella kvinnodagen ... Den lilla prinsessan Tuvstarr vill ut i världen och ber en stor och klok älg ta henne med. Han försöker beskydda henne från skogens faror, men i sin obetänksamhet förlorar hon sina ägodelar en efter en och till slut sig själv. Likt Narcissus kan hon inte slita sig från att titta ner i en tjärn (fast här är det egentligen inte hennes egen spegelbild som lockar, även om man kan tro det när man tänker på den kända bilden av Tuvstarr vid tjärnen) och blir till slut till en blomma. Så kan det gå. Tydligen.

Egentligen är det ju bara de trolska bilderna som är kända, så det kan ju vara intressant att läsa vad det för för saga de skulle illustrera. Kanske inte den bästa sagan dock. Man glömmer den lätt. Och Skutt känns inte som ett värdigt namn på en stor älg.

onsdag 7 mars 2012

Yotsuba&! 9


Yotsuba&! 9
av Kiyohiko Azuma

Ännu en söt och rolig bok om det lilla barnet Yotsuba som upptäcker nya saker. Nu låter det som att det är en barnbok, men det är ju en serie för vuxna, och kanske för äldre barn. Mycket av humorn ligger ju i Yotsubas reaktioner på saker som de vuxna tycker är ganska vanliga (förvåning, entusiasm, rädsla etc.) och att de vuxna tycker att det är gulligt eller roligt. Eller att de i sin tur blir förvånade över Yotsubas reaktioner.

Fast när man läser det själv så vet man ju inte lika mycket som de vuxna i serien, eftersom det är en japansk vardag som det handlar om. Den biten är ganska intressant, också för att miljöerna är extremt realistiskt tecknade. Det händer inte så mycket i serien (de kanske åker på utflykt eller är hemma och leker), men jag gillar den.

På H i min bokhylla


Jag fortsätter med presentationer av vad som finns i min bokhylla. Här är några böcker på H.

- "Harry Potter and the Order of the Phoenix" av J. K. Rowling. Jag gillar Harry Potter-böckerna. Just nu håller jag på att lyssna på dem som ljudbok. Den här var den senaste jag lyssnade klart på. Perfekt medan man packar upp flyttlådor och fixar hemma. Nu lyssnar jag på något helt annat faktiskt, men snart blir det nästa Harry Potter-bok.

- "Hitler, Jesus og farfar" av Lene Ask är ett jättefint seriealbum. Det här är på norska, men det är översatt till svenska också.

- "How To Be a Woman" av Caitlin Moran köpte jag när jag var i London i höstas eftersom jag hade hört att den ska vara rolig. Har inte hunnit läsa den själv än, men har inga skäl att tvivla på andras omdömen om boken. Alltså, rolig.

- "Hanteringen av odöda" av John Ajvide Lindqvist. Gripande, äckligt och allt vad du vill om zombies. Men det vet du ju redan, för du har väl läst den?

tisdag 6 mars 2012

The Somnambulist


The Somnambulist
av Essie Fox

När vi hade läsecirkelsträff om den här boken förra veckan hade jag bara kommit halvvägs. Jag anade sanningen bakom hemligheterna, men tänkte att författaren säkert lurar mig. Säkert hänger det egentligen ihop på ett helt annat sätt. Men på läsecirkelsträffen började jag misstänka att nejdå, författaren lurar mig inte alls. Det ÄR precis så som jag tror. Och ... det var det. Några saker kom som överraskningar, men mycket var inte alls särskilt överraskande. Lite trist. Men på det stora hela tyckte jag ändå om boken. Jag gillade miljön och sättet den berättades på. Nästan hela berättas av huvudpersonen Phoebe Turner och det blir ganska livligt. Ibland avbryts hennes berättelse av enstaka kapitel som berättas av en allvetande röst, när det handlar om sådant som Phoebe inte kan veta.

Det handlar alltså om Phoebe, som har vuxit upp tillsammans med sin mamma och moster i 1800-talets London. Mamman är allvarlig och strängt religiös medan mostern är hennes raka motsats och till och med har varit en känd sångerska på teatern. När mostern gör comeback efter att ha varit borta från scenen i många år får Phoebe följa med och upplever en omtumlande kväll. En tid senare förändras hela hennes liv, och hon börjar ana att man har undanhållit saker från henne.

Inte riktigt lika bra som jag hade hoppats, men absolut tillräckligt bra. Speciellt om man gillar böcker i den här stilen. Författaren verkar helt klart inspirerad av romaner från den här tiden, av den lite spöklika stilen om hus där det finns många hemligheter.

På G i min bokhylla

På bokstaven G alltså, inte på gång. Fast några av dem är väl "på gång" kanske.


- "Glöd" av Kathryn Harrison. BRA! En av de bästa jag läste 2010. Vilket också påminner mig om att jag inte har gjort någon best of 2011 än.

- "Gilla läget" av Barbara Ehrenreich. Gillar idén. Att man inte ska gilla läget, alltså. ;) Har dock inte läst än.

- "Good Omens" av Terry Pratchett och Neil Gaiman. Roligt om apokalypsen. En gammal favorit.

- "Gut gegen Nordwind" av Daniel Glattauer. En oläst tyskspråkig. Ser ut att vara relativt lättläst. Det är i alla fall min förhoppning. Sedan har jag hört att den ska vara bra också.

måndag 5 mars 2012

På F i min bokhylla


Igår tog jag en liten paus från presentationen av (några av) böckerna i min bokhylla, men idag är det dags för nästa bokstav, F. Det blev ett tema utöver bokstaven idag. Alla är böcker som jag inte har läst än men som jag har stora förväntningar på.

- "Finders Keepers" av Belinda Bauer. Jag tyckte hennes två tidigare deckare var både bra och annorlunda. Detta är hennes senaste.

- "Florence & Giles" av John Harding. En skräckhistoria som utspelar sig på 1800-talet och som jag tror ska vara inspirerad av "The Turn of the Screw" av Henry James. I den boken heter barnen Flora och Miles.

- "The Fry Chronicles" av Stephen Fry. Den andra av hans självbiografier, som ska täcka åldern 20-30. Den första självbiografin tyckte jag mycket om, och den var rolig.

- "Fem knivar hade Andrej Krapl" av Hannele Mikaela Taivassalo har jag haft i hyllan länge. Dåligt att jag inte har läst den än.

- "Før jeg brenner ned" av Gaute Heivoll har fått mycket beröm. När jag köpte den talade butiksbiträdet entusiastiskt om vilket bra val det var.

En ros åt Lotta


En ros åt Lotta
av Merri Vik

Den här boken minns jag som en "klassikerna" i Lottaserien. Fast skillnaden mellan vad som är en klassiker och inte är väl mest om jag hade dem när jag var liten eller om jag läste dem först i 20-25-årsåldern när jag samlade ihop hela serien ...

Lotta jobbar fortfarande som vårdbiträde i Stockholm, och det finns ju mycket att berätta om det. Många tillfällen att det tokar till sig, menar jag. Höjdpunkten i den här är väl när Lotta provar ögonbrynsfärg och låter den sitta i alltför länge (Giggi ringde och Lotta glömde bort färgen). Det blir inte bättre av att hon har valt en för mörk nyans redan från början. Och vad som absolut inte gör saken bättre är att precis innan Giggi ringde hade Lotta på skoj målat ett litet skägg med färgen ... Det ger ju ett seriöst intryck på sjukhuset sedan. :)

Lotta och Paul har planerat att förlova sig den här julen. Men det strular till sig på alla möjliga sätt och plötsligt vet Lotta inte ens om det blir någon förlovning. Jag vet ju förstås redan hur det ska sluta, men jag hade glömt bort många detaljer. Ett par saker var jag inte ens säker på att jag har läst förr, men jag har läst boken många gånger tidigare så det måste jag ha gjort.

Lotta-böckerna:
1. "Det är Lotta, förstås!"
2. "Ja, se Lotta!"
3. "Lotta är sig lik"
4. "Skärp dig, Lotta!"
5. "Lotta slår till"
6. "Fara på taket, Lotta!"
7. "Vilken skiva, Lotta!"
8. "Skriv upp det, Lotta!"
9. "Rena snurren, Lotta!"
10. "Se dig för, Lotta!"
11. "Bra gissat, Lotta!"
12. "Platt fall, Lotta!"
13. "Rena mörkret, Lotta!"
14. "Hejda dej, Lotta!"
15. "Full fart, Lotta!"
16. "Arma Lotta!"
17. "Vilken fullträff, Lotta!"
18. "Håll masken, Lotta!"
19. "Lotta i topp"
20. "Var glad, Lotta!"
21. "Vilken vals, Lotta!"
22. "Festligt, Lotta!"
23. "Vilken tur, Lotta!"
24. "Alla tiders Lotta"
25. "Rena karusellen, Lotta!"
26. "Ge aldrig upp, Lotta!"
27. "Mitt i prick Lotta!"
28. "Lotta går till sjöss"
29. "Det spökar, Lotta!"
30. "Lotta går till väders"
31. "Heja Lotta!"
32. "Toppen, Lotta!"
33. "Fyndigt, Lotta!"
34. "Full rulle, Lotta!"
35. "Rena cirkusen, Lotta!"
36. "Rakt i plurret, Lotta!"

söndag 4 mars 2012

En smakebit på søndag (vecka 9)


Det här är veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv.

Den här helgens bok började jag egentligen på i förrgår, men jag har inte kommit så långt i den än. Mest för att jag har haft annat att göra, men också för att det inte är en sån bok som man läser igenom snabbt, med sina gamla verbformer och allt.

Jag frågade aldrig, varför min mor var sådan och ej liknade andra kvinnor, som logo och skämtade och talade med glada, högljudda röster; det föll mig ej alls in, att hon kunde vara som de andra. Ännu långt senare, när min far först försökte förklara för mig den sjukdom, som led efter led förföljt hans hustrus släkt likt ett straffande gissel, vars slag jag ibland känner i mitt eget blod, fattade jag intet av detta. Jag börjar fatta något därav nu.
(Agnes von Krusenstjerna, "Tony växer upp", s. 12)



"Tony växer upp" från 1922 är den första av Agnes von Krusenstjernas böcker som verkar räknas på riktigt. Hon hade tidigare skrivit ett par flickböcker, som tydligen inte ska ha varit särskilt originella. De tre böckerna om Tony (i det här fallet är Tony ett flicknamn) lär vara delvis självbiografiska. Precis som Tonys mor, och senare Tony själv, led ju författaren av psykisk sjukdom, och mycket annat i Tonys liv stämmer nog också överens med Krusenstjernas.

lördag 3 mars 2012

På E i min bokhylla


Precis som på D så finns det mycket på E. Allt som börjar på en och ett till exempel.

- Emma av Kaoru Mori är en manga i 7 volymer (på bilden syns del 5). En romantisk berättelse om husan Emma som lever i 1800-talets England. Det är vanligt med böcker som är skrivna av europeiska eller amerikanska författare som handlar om någon mer exotisk plats (som Japan förr i tiden), men här blir det tvärtom. Det finns kanske inte lika många sådana böcker just på svenska.

- "Endless Nights" av Neil Gaiman är ett Sandman-album som skrevs några år efter att Sandman-serien hade avslutats. Här är det en serienovell om var och en av The Endless, som är något i stil med manifestationer av några grundläggande företeelser för levande varelser. Destiny, Death, Dream, Destruction, Desire, Despair och Delirium, som från början var Delight. Tecknarna är noga utvalda för varje berättelse.

- "En enda ros" av Dorothy Parker är ett urval av dikter och noveller, och en bok som nog ganska många äger. Böckerna som Bra böcker gav ut på 1979- och 80-talen måste ha haft enorma upplagor. Sedan hur många av dem som faktiskt blev lästa ... Det var i alla fall genom den här som jag upptäckte Dorothy Parker.

- "Emmas Glück" av Claudia Schreiber är en trevlig tysk roman. Jag kommer nästan att tänka på Anne B. Ragdes Neshovböcker (som jag läste senare), men det kanske bara är på grund av grisarna. Finns också som film.

- "En rekke avbrutte forsøk" av Selma Lønning Aarø är en rolig berättelse om hur författaren försöker skriva en skildring av sin egen barndom, men dumt nog låter föräldrar och syskon läsa den under tiden. Och de håller inte alls med om att det var så som författaren minns det. Och om det nu var det så borde hon i alla fall inte skriva det.

Jellicoe Road


Jellicoe Road
av Melina Marchetta

Finns det någon bokbloggare som inte har läst "Jellicoe Road" nu eller? Jag tycker man har läst om den överallt. Och nu har jag också läst boken. Är den värd all uppmärksamhet? Ja, det tycker jag nog. Den är ju väldigt bra. Det finns säkert många ungdomsböcker som är lika bra, men det finns ju inget som hindrar att de också blir populära.

Först är det lite invecklat att få alla olika delar av handlingen klara för sig, men det är ju ingen nackdel. Bit efter bit faller allt på plats så att vi snart vet lika mycket som huvudpersonen Taylor. Hon har övergivits av sin mamma (och pappan kände hon aldrig) i en liten stad långt ute i bushen i Australien. Jellicoe, heter staden. Och Taylor har blivit kvar där. Det finns en statlig internatskola där hon bor och pluggar, när hon inte bor hos Hannah, en av de anställda på skolan. Hannah har ett hus, som aldrig verkar bli riktigt färdigbyggt, nära skolområdet.

Taylor är sistaårselev nu och har blivit ledare (? jag vet inte vad det kan heta på svenska) för sitt elevhem. Alla de andra elevhemsledarna är jättebra på att ta hand om och hålla koll på de yngre eleverna, men det är inte Taylor.

Dessutom har Taylor blivit vald till skolans ledare i territoriekrigen. I Jellicoe pågår under en tid varje år en extremt avancerad form av röda-vita rosen-lek. Varje år kommer kadetter från någon militärskola dit på någon sorts läger (manöver kanske de skulle kalla det?), och medan de är där är det krig mellan kadetter, internatskoleelever och ungdomar från staden Jellicoe. Varje lag har en ny ledare varje år (för kadetter och internatskoleelever p.g.a. att de förra ledarna har slutat skolan, och jag antar att stadsborna slutar engagera sig när de blir äldre än de i motståndarlagen). De kämpar efter invecklade regler om rätten till olika platser i området. Skolan har förlorat många viktiga platser som Taylor helst ska vinna tillbaka, tillsammans med sina medhjälpare/vänner Ben och Raffaella. Raffaella är från staden (en del internatskoleelever är ju det, i Raffys fall för att hennes föräldrar är lärare på den vanliga skolan i Jellicoe) och det verkar finnas nåt ouppklarat mellan henne och stadsbornas ledare Chaz Santangelo. Och det visar sig att kadetternas ledare i år är en viss Jonah Griggs. Taylor har haft att göra med honom förut, och där finns det definitivt något ouppklarat.

Överhuvudtaget blir årets territoriekrig inte som de brukar vara. Och samtidigt försvinner Hannah.

Territoriekrigen är en kul idé. Undrar om något sånt verkligen hade funkat, och kunnat pågå i så många år. Speciellt när det gäller stadsborna så borde nästan ungdomarnas föräldrar känna till saken vid det här laget. Men det handlar ju inte så mycket om krigen, utan det är mer något som får saker att hända och ett sätt att tvinga ihop personerna under ganska fientliga/dramatiska omständigheter. Det som är verkligt spännande är ju hur Taylor försöker få ihop vad som har hänt i hennes förflutna och som hon inte minns. Lite kan man så småningom räkna ut som läsare, men man får också många överraskningar. Bäst är nog ändå att personerna är väldigt trovärdiga. Även om de råkar ut för saker som inte alls är vanliga (kan man ju hoppas, åtminstone) så känns personerna levande och liksom vanliga. Inte tråkiga alltså, men inte helt osannolika heller.

En svensk översättning är på gång, så snart kommer "Jellicoe Road" (som är den amerikanska titeln, från början hette den "On the Jellicoe Road") kanske läsas av andra än vuxna bokbloggare. ;) Den ska heta "Jellicoe Road" på svenska också och kommer ut i maj.

fredag 2 mars 2012

På D i min bokhylla


Det finns mycket att välja på på D. Allt som börjar på den, det och de ... Men jag lyckades välja ut några stycken. :)

- "Diary of a Chav: Trainers V. Tiaras" av Grace Dent är den första delen i en ungdomsboksserie på sex delar om en tonårstjej i ett chavdominerat (ungefär som white trash) område i Essex. Man har inte så stora drömmar där Shiraz bor. Att hennes storasyster läser vidare efter skolan ser föräldrarna som lätt vansinnigt. Det vettigaste är att träffa nån kille som helst har ett jobb, kanske själv jobba på t.ex. Lidl och skaffa en massa barn. Ungdomarna drömmer om något mer, t.ex. att bli kändis genom en dokusåpa. Shiraz berättar i dagboksform och det är oerhört kul att läsa. :)

- "Dr Tatianas råd om sex och samlevnad för hela skapelsen" av Olivia Judson är en annan mycket rolig bok. Den berättar om olika djurs sexvanor i form av en frågespalt. Hit skriver en påfågel och frågar hur han kan få hönsen intresserade trots att hans stjärtfjädrar är bedrövliga och en fläckig hyenahona är orolig över utseendet på sina könsorgan. Dr Tatiana har svar på allt.

- "Det svarta tornet" av P.D. James. Det var länge sedan jag läste "Det svarta tornet", men enligt en kompis som tycker mycket om Dalglieshdeckarna (men som tycker att de har blivit sämre, särskilt den senaste) säger att det här är den bästa. Hon läser om den för femtielfte gången nu.

- "Den bästa sommaren" av Sylvia Cassedy. Känns som att Sylvia Cassedy är en väldigt okänd författare. Kanske för att hon inte hann skriva så många böcker och att det var ganska länge sedan hon dog (1989). Men ändå! Jag läste två av hennes barn/ungdomsromaner som barn och tyckte att de var väldigt bra då. Som vuxen har jag läst alla tre böckerna och de är bra nu också. Hon skrev bara tre romaner, som alla finns översatta till svenska, samt några bilderböcker och poesi. Hur kan det inte ens finnas en engelsk wikipediaartikel om den här författaren?

- "Dårens dotter" av Mian Lodalen läste jag och gillade i somras. Fortsättningen "Tiger" finns i SUB:en. Snart, snart.

- "Det är 1988 och har precis börjat snöa" av Sigge Eklund har jag inte läst, men jag tänkte att nästa vecka ska den få följa med mig på bussen.

Tummelisa eller Den andra vildmarken


Tummelisa eller Den andra vildmarken
av Matilda Ruta

Det här är en ny version av sagan om Tummelisa. Hon är fortfarande liten som en tumme, men tuffare och aggressivare, och världen omkring henne är lite smutsigare och skräpigare än i bilderböckerna i min barndom. Det är fortfarande en massa otäcka djur som insisterar på att gifta sig med henne, men den här gången går Tummelisa inte med på det hur som helst. Hon har skaffat vapen, men ibland tar den gamla sagan över igen och hon måste försöka göra starkare motstånd.

Fascinerande hur berättelsen blir helt annorlunda trots att de huvudsakliga händelserna egentligen är de samma som i sagan. Det var så länge jag läste den, men även om den var lite läskig med de stora djuren som ville ta Tummelisa tillfånga så var det ändå en ganska söt historia. Nu var ju detta nån bilderbok från 70- eller 80-talet, och H. C. Andersens saga kan ha varit hemskare. Men jag tror inte att den var lika brutal som Matilda Rutas seriealbum. Fast det beror väl på hur man ser det. Bara för att Tummelisa inte gav sig på de jobbiga djuren med pinnar och glasskärvor så blev hon ju ändå utsatt för tvångsgifte och olaga frihetsberövande! Jag gillar också hur Tummelisa verkar veta om att hon befinner sig i en berättelse som har en bestämd utgång och hur hon gör allt för att försöka ändra på det. Det är egentligen mönstret hon bekämpar, inte paddan och de andra.

torsdag 1 mars 2012

SUB

Januaris och februaris SUB-status var ju egentligen kvalificerade gissningar eftersom mina böcker var nerpackade, men nu står böckerna ordentligt i bokhyllor igen. Så månadens status, 1052 stycken, är den riktiga SUB-statusen.

Kan jag åtminstone komma under 1000-strecket i år? Inte så sannolikt eller?

På C i min bokhylla


Här är några av böckerna på C i min bokhylla.

- "Cirkeln" av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Jag väntar med spänning på del två. Bara ett par månader kvar nu.

- "The Comical Tragedy or Tragical Comedy of Mr. Punch" av Neil Gaiman och Dave McKean. Jag tänkte först ta med "Coraline", men kom på att "Mr. Punch" inte är lika känd och behöver tipsas om. Läs den nu! Ett mörkt seriealbum om familjehemligheter och kasperteater - alltså Punch & Judy, som tydligen alltid har samma handling (för övrigt en mycket morbid handling).

- "Cassandras finger" av Gert Nygårdshaug. Det här är den femte delen i en underbart vansinnig deckarserie, och om jag inte minns fel är det här det verkligen står klart att det här inte är en normal deckarserie. Mysterierna har visserligen varit ganska udda redan innan, men "Cassandras finger" är något alldeles extra. Läs dem gärna i ordning. Jag förstår inte att de här böckerna inte har översatts till svenska.

- "Coconut Chaos" av Diana Souhami. Någon gång ska jag läsa mig jorden runt. Under tider samlar jag böcker. Den här boken ska få representera Pitcairnöarna. Det verkar roligare än den vanliga Myteriet på Bounty-boken, även om den här så klart också handlar om just det myteriet. Jag tror det är svårt att komma undan det när det handlar om Pitcairnöarna.

- "Cold Comfort Farm" av Stella Gibbons. Jag föreslog den här som nästa Läsecirkelsbok (eftersom jag hade glömt att förbereda bokförslag). Men den finns knappt på svenska! Bara i en översättning från 1934, "Lugn och angenäm landsvistelse" (det låter ju ... spännande). Det fick bli en annan bok. Men jag ska absolut läsa "Cold Comfort Farm", som verkar vara en känd roman i Storbritannien och någon sorts parodi på en genre, även om jag inte riktigt vet vilken genre. Gotisk dramatik bland inskränkta bönder eller nåt. Jag kommer att tänka på "Wuthering Heights", fast det var kanske mer "Tess av d'Urberville" som avsågs. Men nu har jag ju varken läst den eller "Cold Comfort Farm" så det är svårt att säga.