fredag 5 april 2013

Liten Ida


Liten Ida
av Marit Paulsen

En roman om en liten flicka som lever i Norge under andra världskriget. Hennes mamma jobbar för tyskarna i ett fångläger, är älskarinna till en SS-officer och är dessutom känd i området som angivare. Idas vuxna syskon står också på nazisternas sida. Hennes mamma har inte möjlighet att ta hand om henne alltid, och hon skickas runt mellan olika familjer.

Alla vet att Ida är dotter till "tyskhoran". Ida kan ju inte rå för det, och hon är inte ens så gammal att hon riktigt förstår vad det handlar om. Men hon får ändå lida för det. Jag har inte läst så väldigt mycket om "tyskertøser" och "tyskerunger", men jag blir så klart påmind om Herbjørg Wassmos böcker om Tora.

Vi läste boken i läsecirkeln och vi som var på senaste mötet var i alla fall positivt överraskade. Åtminstone jag har inte sett på Marit Paulsen som författare tidigare. I så fall av debattböcker och liknande, inte som romanförfattare. Men hon skrev flera romaner på 70- och 80-talet, och "Liten Ida" är väl den som man har hört titeln på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar