lördag 6 april 2013

När mamma brände Gud


När mamma brände Gud
av Miriam Katin

En bok till om ett litet barn under andra världskriget. Det var inte meningen att det skulle bli ett tema, det var bara att mina deadlines råkade infalla tätt. En bok skulle läsas inför möte med läsecirkeln, den här skulle tillbaka till biblioteket.

Miriam Katin föddes i Budapest under andra världskriget. 1944 hade väl tyskarnas krigslycka redan vänt, men judeförföljelserna var inte över. Nu stod judarna i Budapest på tur. Miriam Katins mor skaffade falska identitetshandlingar och flydde med dottern ut på landsbygden. För modern var det en tid av skräck, när hon upplevde våld och våldtäkter. Men dottern är för liten för att förstå särskilt mycket av det. Men tron på Gud fick sig en törn.

Jag tror att boken är baserad mycket på Katins mammas minnen av den här tiden. Lite anmärkningsvärt är det att tonen i "När mamma brände Gud" är så mycket ljusare och gladare än den i "Liten Ida". Båda handlar ju om barn i krigsdrabbade länder under samma tid, men Miriam är ju faktiskt i större fara än vad Ida är. Men i efterordet skriver Miriam Katin om hur måna hennes föräldrar var om att kriget inte skulle få förstöra hennes barndom. Dessutom vill författarna väl författarna helt olika saker med sina böcker. "Liten Ida" är mer av en anklagelse, och en uppmaning att inte glömma att de som stod på rätt sida i kriget inte heller var helt igenom goda, medan "När mamma brände Gud" utforskar halvt bortglömda barndomsupplevelser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar