tisdag 2 april 2013

Smålands mörker


Smålands mörker
av Henrik Bromander

Alltså, jag har ju tyckt väldigt bra om Henrik Bromanders tidigare seriealbum, men "Smålands mörker" är det bästa. Det är också hans första serieroman. De tidigare seriealbumen har innehållit flera korta historier. Men det här är en riktig roman, som berättar inte bara om huvudpersonen Eriks liv utan också om det samhälle han lever i. Erik ska vara i min ålder ungefär, några år yngre bara, så det är mycket i tidsandan som jag känner igen. Fast jag har hållit på med helt andra grejer i mitt liv ...

Erik har en ganska dålig utgångspunkt i livet. Hans föräldrar är väl inte de mest balanserade ... I stället tyr han sig till sin farfar, som berättar historier om livet i deras hemstad Nässjö förr i tiden. Erik är intelligent och tillbakadragen, och intresserad av att läsa kultförfattare och serier. Han har också en dragning till högerextremistiska ideologier. Kanske till viss del för att göra uppror mot sin pappa, som är engagerad i ett lokalt parti till vänster. Erik är i alla fall väldigt engagerad i sin politiska uppfattning, men han är inte medlem i någon organisation. Överhuvudtaget har han väldigt få vänner. Han passar kanske inte riktigt in.

Hans intresse för alternativa serier leder till att han börjar skapa sitt eget fansin, med självbiografiska serier och texter av honom själv. Och några nummer av det fansinet är med i sin helhet i "Smålands mörker". Här får man läsa om Erik i första person. Ibland är det samma händelser som man redan har läst om, men Erik själv kanske minns dem på ett annat sätt. Ibland fördjupar han sig i politik, ibland är han lyckligt nyförälskad, sedan inte så lycklig längre. Det hinner hända mycket under de tretton år som fansinet sporadiskt utkommer. Jag gillar den här idén med att man får läsa fansinet, som Erik ju lägger ner så mycket tid på under seriens gång. Och så kompletterar det ju bilden av honom.

Slutligen så tycker jag att alla borde läsa "Smålands mörker". Det är den värd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar