fredag 12 april 2013

This Body of Death


This Body of Death
av Elizabeth George

Nu börjar det likna något igen! De senaste böckerna jag har läst i den här deckarserien har antingen inte varit särskilt minnesvärda, eller minnesvärda på grund av nåt annat än deckarplotten, eller rent av inte deckare överhuvudtaget. Den senaste som jag verkligen har tyckt var bra var nog "In Pursuit of the Proper Sinner" från 1999. Men "This Body of Death" är inte så dum.

Lynley har fortfarande inte kommit tillbaka till jobbet på Scotland Yard efter den där händelsen för några böcker sedan ... Men det är klart att någon måste göra hans jobb. Nu har man tagit in en ny kommissarie, Isabelle Ardery, för att leda samma team - alltså Barbara Havers, Winston Nkata och de andra, inte lika minnesvärda, poliserna. Hon vet att hur hon hanterar sitt första fall kommer vara helt avgörande för om hon faktiskt får den här anställningen. Hon är också fullt medveten om att alla medarbetarnas lojaliteter ligger hos Lynley, och att de inte kommer göra det lätt för henne. Även om Lynley ju har slutat på egen begäran. Isabelle styrker sig med minatyrflaskor vodka och hon tänker stärka sin ställning genom att be Lynley assistera henne. Då kommer ju alla hans gamla medarbetare se att han står bakom henne.

Det dröjer ungefär hundra sidor innan det dyker upp något fall. Allt innan det bygger bara upp karaktärer och miljöer. Hade det varit Poirot hade mordet nästan varit löst efter hundra sidor! Men jag gillar faktiskt att det handlar så mycket om alla karaktärer, och kanske inte fullt så mycket om gåtan. Man lär känna folk som kändre mordoffret. Eller tror att man lär känna, för de har naturligtvis en del hemligheter. Och en del hemligheter är så viktiga att det är värt att riskera uppklarandet av fallet för.

Och så är det ju Lynley, som börjar komma tillbaka till verkligheten igen. Är det här jag ska skriva SPOILER!? Men det är väl klart att ni vet vad som hände vid det här laget. Att hans fru blev mördad. Av ett barn som inte vill eller klarar att förklara varför. Hela den historien berättas ju i "What Came Before He Shot Her". I "This Body of Death" återkommer temat med barn som mördar. Lite då och då dyker stycken ur vad som verkar vara en artikel eller annan facktext. Man förstår ju tidigt vad det är för sorts händelse som skildras, eftersom det är en fiktionaliserad version av mordet på James Bulger. Men vad har mordet på tvåårige John Dresser för betydelse här? "Vårt" mord är ju på en vuxen kvinna, på en kyrkogård i London. Det blir spännande att se. Man har ju sina aningar.

Undrar om det var kontroversiellt att använda sig av just det mordet. Det var ju väldigt starka känslor kring det, och är väl fortfarande. Men det är ju inte bara av sensationslusta som det används här, det finns en del intressanta poänger om hur man behandlar barn som har begått mord. Gitta Sereny har skrivit om mordet och rättegången i sin "Fallet Mary Bell".

Annars är det väl inte ovanligt att använda sig av verkliga brott när man skriver deckare och deckarserier för TV. Just nu pratas det ju mycket om Damien Echols, som dömdes till döden för sin inblandning i morden på tre åttaåringar på 90-talet. Det var bara det att både han och hans påstådda medbrottslingar (som dömdes till långa fängelsestraff) var oskyldiga. De släpptes för något år sedan, men de blev inte frikända utan tvingades i stället erkänna morden för att bli släppta. Nu har Echols självbiografi just kommit ut på svenska. Det här lät ju extremt bekant. Men inte för att jag har sett, eller ens hört talas om, de tre dokumentärerna om fallet tidigare. Nejdå, det här var ju handlingen i ett avsnitt av Cold Case, som jag slötittat på en dag efter jobbet. Och när jag berättade för en kompis om en bra bok om ett verkligt mordfall, "Doktor Romand", så kände hon igen det som ett avsnitt av Waking the Dead.


The Inspector Lynley Mysteries:
1. "A Great Deliverance"
2. "Payment In Blood"
3. "Well-Schooled in Murder"
4. "A Suitable Vengeance"
5. "For The Sake Of Elena"
6. "Missing Joseph"
7. "Playing For The Ashes"
8. "In The Presence Of The Enemy"
9. "Deception On His Mind"
10. "In Pursuit of the Proper Sinner"
11. "A Traitor to Memory"
12. "A Place of Hiding"
13. "With No One As Witness"
14. "What Came Before He Shot Her"
15. "Careless In Red"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar