fredag 25 januari 2013

Att föda ett barn


Att föda ett barn
av Kristina Sandberg

Jag har redan gett ett par smakbitar ur den här boken och det kan ha framgått att jag gillar den. Den är riktigt, riktigt bra faktiskt. Jag tycker om språket, handlingen, beskrivningen av Maj, allting. Till och med alla tankar på mat. Jag tror aldrig jag har läst en bok, utom kokböcker, där man pratar så mycket om mat. Fast det är något som säger "jo, det har du visst", jag kan bara inte komma på vad det var i så fall. Jag tror inte att det är Poppy Z. Brites "Liquor" jag tänker på även om jag har för mig att det var mycket mat i den.

För Maj så är mat och städning det hon kan. Hon är inte lika duktig på att laga mat som mamman är, men hon är ju inte så gammal heller och mamman har varit kokerska, innan hon blev allvarligt sjuk i vad jag antar är tbc. De har aldrig varit rika i familjen, men de har varit ordentliga. Mormor var inte det, så då måste nästa generation ta i lite extra och alltid ha det rent och snyggt.

Maj har lämnat föräldrahemmet i Jämtland för att arbeta i Örnsköldsvik. Hon känner ingen i stan utom några på jobbet, så hon får ju nästan hänga på när väninnan vill göra något. Hon vill på någon dubbeldejt, som det väl inte hette på 30-talet. Det är meningen att Maj ska underhålla väninnans pojkväns kompis, som är äldre än dem och har ett fint sommarhus som de kan vara i. Och det råkar bli så att Maj blir gravid. Och 1938 skulle man helst gifta sig i så fall, annars var det inte bra.

Det är väl tur att Tomas faktiskt vill gifta sig. Men han och Maj känner ju inte varandra, och de verkar inte vilja lära känna varandra ens efter bröllopet. Framför allt är det väl Maj som inte vill veta av Tomas. Hon vill inte ha något barn och hon vill inte vara gift. Inte när hon är så här ung i alla fall. Och snart står det klart att hennes man har problem med spriten. Så hon städar och bakar och lagar mat och anstränger sig för att ingen ska kunna kritisera henne. För Tomas släkt vill gärna få kritisera henne.

Det blir spännande att se hur det här går. Lite vet man ju, eftersom det finns stycken om Majs liv som gammal här och var i boken. Men jag vill veta allt. Nästa bok, "Sörja för de sina", finns ju redan, men jag tror jag ska vänta på pocketen. och så ska det ju bli en tredje också. Maj är inte helt sympatisk, men jag gillar det också.

2 kommentarer:

  1. Har du läst Kärlek het som chili av Laura Esquivel? Den utgår från mat hela tiden och varje kapitel (tror jag) börjar med ett nytt recept. Mycket bra bok. Såg nu när jag googlade vad författaren heter att den även finns som film, det visste jag inte.


    SvaraRadera
    Svar
    1. Den har jag inte läst. Tack för tipset! :)

      Radera